Brainchild - Om särskild begåvning

  •  
Tid
2018-12-03
Typ
Elever i behov av särskilt stöd, Inkludering, Organisation och ledarskap
Plats
Tekniska Museet
Årskurser
0 (Förskola), 0 (Förskoleklass), 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Gymnasium, Vuxenutbildning, X (tionde skolåret)
Arrangör
Riksförbundet för särskild begåvning och Tekniska museet

Föreläsningsdag om särskilt begåvade elever

Mån 3:e dec är det dags för Brainchild igen! Arrangörer är Tekniska Museet och nystartade Riksförbundet för särskild begåvning.

Programmet är nytt för i år, så vi hoppas få välkomna tillbaka även tidigare deltagare för en fördjupning i ämnet särskilt begåvade elever. Antalet platser är begränsat, så tipsa gärna kollegor och bekanta så även de får möjlighet att gå! Blir reservlistan lång så kommer vi under 2019-2020 att arbeta för att föra ut Brainchild även till andra delar av landet.

Temat för årets konferens är att zooma ut och vidga perspektivet. Vi hoppas speciellt öppna ögonen för att upptäcka och hjälpa särskilt begåvade elever bland de som mest sällan identifieras - nyanlända och barn med socioekonomiskt utsatt familjesituation, där det även kan saknas studietradition.

Du kommer även få ett internationellt perspektiv - hur skolor och pedagoger i flera andra europeiska länder hanterar sina särskilt begåvade elever. För denna programpunkt välkomnar vi Elisabet Mellroth, som forskar inom särskild begåvning och matematikdidaktik (med målsättning att disputera under höstterminen). Elisabet är Karlstads projektledare för arbete med särskild begåvning och har, tillsammans med sina kollegor, varit ute i Europa och jobbskuggat pedagogiska verksamheter som har en tradition av att uppmärksamma och ge stöd till särskilt begåvade elever.

Vi kommer också att få återse Mona Liljedahl, aktuell med sin nya bok Särskilt begåvade barn. Mona kommer bl.a. att gå in på vilka erfarenheter, för att inte säga bagage, som de särskilt begåvade eleverna bär med sig från unga år. Detta är ett viktigt perspektiv för alla som arbetar med särskilt begåvade elever och vi hoppas även få välkomna konferensdeltagare som arbetar med de yngre barnen, för att möjliggöra att de nya generationernas elever får med sig bästa möjliga upplevelser av barndomsåren.

Registrering och frukost öppnar redan kl. 8, med introduktionsföreläsning kl. 8:30, så vi kommer ha tid till en extra föreläsning eller workshop jämfört med förra året. För den som reser långväga har vi ordnat rabattkod för ett närbeläget hotell (495kr för ett enkelrum). Frukost, lunch och eftermiddagskaffe får ni på konferensen, utan extra kostnad.

Preliminärt program och länk till bokningen hittar du på https://www.brainchild.org/pro/ . Följ gärna evenemangssidan på Facebook (https://www.facebook.com/events/709228006103130/).

Med vänliga hälsningar och förhoppningar om återseende,

Riksförbundet för särskild begåvning, Johan Nyh, projektledare (johan@rfsb.se)
Tekniska Museet, Maria Olsson, projektledare och tillgänglighetsansvarig

Målgrupp för händelsen

Pedagoger verksamma i Stockholmsområdet
Pedagoger anställda i Stockholms stad

Anmälan

https://www.brainchild.org/pro/

Kontakt

Johan Nyh
johan@rfsb.se