En förebild i det nya landet

  •  

En förebild i det nya landet

Sirirat Gustafsson är modersmålslärare och studiehandledare i thailändska och har halva Stockholm som sin arbetsplats. Hennes insatser gör stor skillnad för eleverna, särskilt de nyanlända som får studiehandledning på modersmålet.

Som modersmålslärare och studiehandledare är Sirirat Gustafsson anställd på Språkcentrum, men undervisar elever på sju olika skolor. Just idag undervisar hon en handfull elever på Sjöängsskolan i Älvsjö.

– Jag är född och uppvuxen i Thailand, men båda mina föräldrar var kineser så jag har erfarenhet av det här med modersmål och tvåspråkighet.

Som barn gick Sirirat Gustafsson i en tvåspråkig skola och lärde sig både thailändska och kinesiska. Hemma var det kinesiska som gällde.

– Så fort man klev över tröskeln var det kinesiska. Pappa kallade vårt hem för lilla Kina, skrattar Sirirat Gustafsson som idag identifierar sig som thailändare med kinesiska rötter.
– Jag bär på två identiteter och två kulturer, vilket är en fördel i mitt arbete.

Hennes ambition är att eleverna ska vara stolta över att tillhöra två kulturer och ha två identiteter.

– De flesta av mina elever är födda och uppvuxna här, med en mamma från Thailand. Jag förmedlar språk, kultur och historia om landet.

Som studiehandledare möter hon även nyanlända elever. En av dem är Sudaphon Phueadnok. Hon kom till Sverige för två år sedan och läser de flesta av skolans ämnen tillsammans med sin ordinarie klass, men har en fot kvar i förberedelseklassen.

Sirirat Gustafsson hjälper henne att förstå ett avsnitt i fysikboken. Ord som lufttryck och atmosfär förklaras med ord, gester och exempel. Sudaphon Phueadnok lyssnar intensivt och nickar. Då och då kommer ett ”aha” som bekräftelse på att de märkliga svenska orden fyllts med mening.

– Det är skönt att ha gått igenom det här i förväg eller att gå igenom ett prov. Jag hoppas att jag får ha Sirirat nästa år också! säger Sudaphon Phueadnok.

Läs hela artikeln i tidningen LÄRA.

Annelie Drewsen
Foto: Ulrica Zwenger

Annelie Drewsen
Foto: Ulrica Zwenger

Senast uppdaterad 23 maj 2016