Teach Love and Understanding

  •  

Bokförläggaren Svante Weyler intervjuar Nobelpristagaren i litteratur 2009 Herta Mûller på Nobel Teacher Summit 2017.Bokförläggaren Svante Weyler intervjuar Nobelpristagaren i litteratur 2009 Herta Mûller på Nobel Teacher Summit 2017.

Teach love & understanding är årets tema på Nobel Teacher Summit som för andra året i rad bjuder in lärare till konferensen den 5 oktober. Nytt för i år är att skolor i Stockholms stad som tar emot ett internationellt studiebesök får två fribiljetter till Teacher Summit.

Liksom föregående år är 600 lärare från hela världen inbjudna för att lyssna, möta och samtala med varandra tillsammans med inbjudna Nobelpristagare och internationellt erkända forskare. I år är temat att hur lärare på bästa sätt med stöd i forskningen kan arbeta mot rasism, intolerans och extremism.

Skolan fyller en viktig funktion då elever ska fostras till demokratiska medborgare – en värld utan okunskap och rasism börjar i skolan.

Lärare från utvecklingsländer

I år kommer forskaren Christer Mattsson, flyktingaktivisten Fateme Khavari, diplomaten Jan Eliasson och nobelpristagarna Wole Soyinka (litteratur 1986), Martin Chalfie (kemi 2008) och Leymah Gbowee (fredpriset 2011) att stå för programmet tillsammans med andra inbjudna forskare, fredsaktivister och lärare från ett tjugotal olika länder.

– I år är vi särskilt glada för att vi har fått pengar från Svenska Institutet så att ett tjugotal lärare från Bangladesh, Bolivia, Tanzania, Kenya och Zambia kan komma till Stockholm. Utöver stipendiaterna är det lärare från runt 20 andra länder som kommer till konferensen. För de internationella lärarna har vi ett utökat program på tre dagar där de gör studiebesök på skolor torsdagen den 4 oktober, säger Annika Hedås Falk som arbetar med att utveckla ett pedagogiskt koncept med Nobel Center.

Fribiljetter mot studiebesök

– Skolor som vill ta emot ett internationellt studiebesök den 4 oktober är välkomna att höra av sig. Som tack får de två fribiljetter till konferensen så att lärare som tar emot de internationella gästerna kan gå tillsammans på konferensen dagen efter i Münchenbryggeriet, säger Annika Hedås Falk.

På webbplatsen nobelcenter.se/teachersummit2018 kan du läsa mer, anmäla dig eller om du kan ta emot ett studiebesök.

Senast uppdaterad 8 september 2018