When you are lärare – film och podd för fler bilder av skolan

Utbildningsförvaltningen satsar på att nå ungdomar som ska välja yrke med 20 nyproducerade kortfilmer där lärarlivet visas upp med humor och allvar. Filmerna följs upp av poddsändningar där lärare från våra skolor fördjupar och resonerar kring filmernas innehåll.

Stockholms stads skolor behöver fler lärare. Fram till 2025 ska vi rekrytera sammanlagt 1 700 lärare per år inom förskola, grundskola och gymnasieskola. Det stora behovet av nya lärare har uppstått genom att många lärare går i pension samtidigt som antalet elever ökar. Utbildningsförvaltningen arbetar på flera sätt för att attrahera och rekrytera fler lärare, men även för att behålla dem som redan är anställda. Filmsatsningen är ett sätt att locka ungdomar till läraryrket med humor. De som blir intresserade kan sen fördjuopa sig i läraryrket i poddarna.

– Med satsningen ”When you are lärare” vill vi bredda och nyansera bilden av skolan. Syftet är i förlängningen att få fler intresserade av yrket men också  ge en röst åt våra lärare, säger kommunikationschef Sofia Oliv.

Tjugo kortfilmer om Emma och hennes kolleger

Under våren sänds 20 dramatiserade kortfilmer om livet som lärare. Det blir två avsnitt varannan vecka med premiär den 30 januari. Vi möter Emma och hennes kolleger som på ett humoristiskt sätt skildrar lärarens vardag. Emma jobbade tidigare i reklambranschen och har nu blivit lärare på Hallviks skola. Utmaningarna är många och Emma och hennes kolleger ställs ofta inför frågan: ”Hur blir man en bra lärare?”. Många av våra egna lärare och elever är med som statister i filmerna.

Poddar med lärare i stadens skolor

Filmerna följs upp av poddsändningar varje vecka med start i början av februari. De kommer att fördjupa innehållet i filmerna genom samtal mellan programvärdarna, som är lärare i våra skolor, och aktuella gäster. Gästerna är bland andra forskare, fackliga representanter, andra lärare och skolledare.

Elever från våra skolor intervjuas till flera av programmen. Tanken är att nyansera bilden av yrket och bidra till stoltheten hos Stockholms stads lärare. Filmerna och poddarna kommer visas på Facebook, Instagram och When you are a lärares egen webbplats. Möjligheterna att göra sin röst hörd och berätta om sin egen bild av skolan kommer vara stora stora.

Ämnena i filmer och poddar har tagits fram tillsammans med referensgrupper. De handlar bland annat om hur lärare rekryteras, om livet som nyanställd, likvärdig utbildning, att sätta betyg, lärare och föräldrar, lärarrollen i går, i dag och i morgon, kollegialt lärande, planering och improvisation, lön och karriärvägar.

Tony Mufic är utbildningsdirektör i Stockholms stad och den som ansvarar för rekryteringssatsningen. Han hoppas mycket på ”When you are lärare”.

– Stockholm växer och vi står inför en stor utmaning med att bygga nya skolor och att rekrytera fler medarbetare. Hittills har vi arbetat traditionellt med rekrytering men nu vill vi nå potentiella lärare på ett nytt sätt och samtidigt skapa en arena för våra lärare i staden. Som landets största arbetsgivare för lärare vill vi bidra till att bredda, nyansera och fördjupa bilden av skolan. Det ska bli spännande att se vad vi kan uppnå genom humor i strömmade medier som följs upp av seriösa poddar med stadens lärare, skolledare, forskare med flera.

Kommer den att ge fler lärare?

– Vi vill få fler att bli intresserade av att vilja bli lärare genom att utmana bilden av skolan, avliva myter och tränga igenom mediebruset. Vi visar också de många möjligheter som finns för lärare i Stockholms stad. Vi har många skolor att välja bland, alla med sin unika karaktär. Dessutom har vi genomtänkt struktur för introduktion, kompetensutveckling och karriärvägar.

Varför heter det When you are lärare?

– Det är ett anslag som fungerar i sociala medier. Det är lite utmanande, lite kontroversiellt. Men i både filmerna och poddarna finns en seriositet där vi tar upp viktiga ämnen för skolan. Om namnet innebär att man studsar till litegrann så har vi lyckats med uppsåtet att skapa intresse att ta del av poddar och filmer. 

Hur kan man bidra till att nyansera bilden av skolan?

– Dela och sprid filmer och poddar samt delta i diskussionen i sociala medier. Tipsa unga vuxna i din närhet. Prata om satsningen i fikarummet och i andra sociala sammanhang. Ge din bild och bidra till att nyansera och utveckla bilden av skolan.

Hur har innehållet tagits fram?

– Vi har utgått från aktuella och prioriterade ämnen i samarbete med lärare, handläggare, fackliga representanter och skolledare för att fånga upp det som är intressant i läraryrket. Till varje podd är en av stadens lärare programvärd. Poddarna spelas dessutom in i våra skolor. Det finns mycket som fungerar och som är bra i läraryrket. Det vill vi visa.

Hur kommer satsningen utvärderas?

– Vi mäter hur många som ser och lyssnar men också aktiviteten i sociala medier. Vi kan se om fler söker lärarjobb och hur många som söker till lärarutbildningen, men det är svårt att sätta exakta mål för det. Vi vill och tror att den här satsningen bidrar till en att fler får upp ögonen för läraryrket och det vi har att erbjuda i staden.

Du började själv som lärare. Vad var det som lockade?

– Det är roligt att jobba med barn och vara med om lärprocesser där unga människor växer och utvecklas. Den drivkraften har sedan följt mig på nya sätt som chef inom skolvärlden.

Hur är en bra lärare?

– En förebild som barn och unga ser upp till. En kunnig och påläst person med gott ledarskap i klassrummet. En stabil och förutsägbar person som är nyfiken på varje elev och som skapar lärprocesser som utvecklar såväl individen som gruppen.

Monika Sidén
monika.siden@stockholm.se 

When you are lärare

På webbplatsen When you are lärare kan du se humoritiska filmer och lyssna på poddar om läraryrket.

Frågor och svar When you are lärare

Satsningen When you are lärare består av en humoristisk filmserie på webben, poddar, fakta, samtal och diskussioner om läraryrket  för att visa för fler hur fantastiskt det kan vara.

Bloggen When you are lärare

På When you are lärare bloggar poddvärdarna inför sina avsnitt där de diskuterar aktuella ämnen med andra lärare, handläggare, skolledare och fackliga representanter.

Lyssna på When you are lärare podden

I våra poddar pratar lärare och skolledare om utmaningar, glädjeämnen och aktuella frågor. Även röster från elever och fackliga organisationer hörs.

Bli lärare
  • When you are larare

Senast uppdaterad 9 januari 2017