When you are lärare – film och podd för fler bilder av skolan

En tredjedel in i satsningen ”When you are lärare” följer över fem tusen personer sidan på Facebook och nära femhundra på Instagram och Twitter. Antalet poddlyssnare ökar liksom de som vill veta mer om hur man blir lärare.

– Vi vågar vara innovativa och bryta nya mark. Och vi når unga som normalt sätt inte går in på kommunala webbsajter, säger utbildningsdirektör Tony Mufic.

Delar med sig av sina lärarminnen

Många kommenterar filmer och poddar och pingar vänner. En del delar med sig av fina minnen av lärare som betytt mycket för dem. En tredjedel in i satsningen har det blivit flera hundra besök på sidorna ”Bli lärare” och ”Jobba i Stockholm”.

– Statistiken visar att vi nått dem som vi har velat nå. De möts även av inlägg där vi lyfter våra lärare, utvecklingsmöjligheter och karriärvägar, säger Tony Mufic.

”When you are lärare” på Facebook har den 13 mars 4 700 gilla-markeringar och 5 053 följare. Filmer och trailers har visats över en halv miljon gånger. Den flesta som gillar facebooksidan är i åldrarna 25 till 34 år, det är också denna åldersgrupp som nås av sponsrade inlägg. Kvinnor är i klar majoritet av både gillare och följare.

– Filmerna är gjorda med humor och ger skruvade bilder av lärarna som porträtteras och är inte tänkte att vara dokumentära. Det är ett medvetet grepp för att nå en yngre målgrupp, säger Tony Mufic.

Lärares röster får höras

Samtidigt visar filmerna på många fina situationer inom läraryrket menar han. De seriösa poddarna som följer på filmerna är ytterligare en dimension i satsningen.

– Nyfikna som vi nått med filmerna får en bredare bild av lärare och skolan. Med ”When you are lärare” ger vi också lärarna utrymme att göra sina röster hörda och diskutera aktuella frågor med kolleger. Ju fler röster och bilder av läraryrket desto starkare blir skolan.

Tony Mufic menar att det krävs mod att arbeta på nya sätt för att möta det stora lärarbehovet.

– Vi vänder oss nu till andra än enbart till lärare och lärarstudenter för att locka fler till yrket och nyansera bilden av skolan. Vi är sändare i sociala medier på ett helt nytt sätt. Ett kvitto på att satsningen går bra är att vi har mötts av nyfikenhet och positiva reaktioner. Ifrågasättandet har varit begränsat.

Vi ska fortsätta att vara duktiga på det vi gör, menar han, men också fortsätta att påverka unga människors föreställningar om läraryrket för att bidra till att fler blir lärare.

Vi vill visa många olika bilder av skolan

– Det är många lärare och andra medarbetare som på olika sätt är involverade i den här satsningen. Poddarvärdar och poddgäster, bloggare och statister i filmerna med flera. Alla är de bra ambassadörer för läraryrket och för våra skolor, säger Tony Mufic.

I skrivande stund har det släppts sex podcastavsnitt där lärare och ibland skolledare diskuterar aktuella frågor inom läraryrket. Inspelningarna äger rum på skolorna under våren förutom en som spelas in under SETT-mässan. De har lockat förhållandevis många lyssnare.

– Poddarna är jätteintressanta. Jag lär mig mycket om vår verksamhet genom lärarnas engagemang och reflektioner, säger Tony Mufic.

Webbsidan whenyouarelärare.se har hittills nästan 17 000 unika besökare. Samtliga publicerade filmer och poddar finns där tillsammans med information om hur man blir lärare, vilka karriärvägar som finns i Stockholms stad och länkar till lärarjobb. Dessutom berättar några av våra lärare om varför de är lärare.

Här hittar du oss

whenyouarelärare.se hittar du filmer, poddar och information om läraryrket. Följ oss på Facebook, Instagram och Twitter och kommentera gärna inläggen. Sök på #whenyouarelärare”.Du kan också prenumerera på podcastserien via iTunes. Sök på When you are lärare.

Monika Sidén
monika.siden@stockholm.se 

When you are lärare

På webbplatsen When you are lärare kan du se humoritiska filmer och lyssna på poddar om läraryrket.

Frågor och svar When you are lärare

Satsningen When you are lärare består av en humoristisk filmserie på webben, poddar, fakta, samtal och diskussioner om läraryrket  för att visa för fler hur fantastiskt det kan vara.

Bloggen When you are lärare

På When you are lärare bloggar poddvärdarna inför sina avsnitt där de diskuterar aktuella ämnen med andra lärare, handläggare, skolledare och fackliga representanter.

Lyssna på When you are lärare podden

I våra poddar pratar lärare och skolledare om utmaningar, glädjeämnen och aktuella frågor. Även röster från elever och fackliga organisationer hörs.

Bli lärare
  • When you are larare

Senast uppdaterad 9 januari 2017