When you are lärare – film och podd för fler bilder av skolan

Ställ en fråga eller lämna kommentar

Ställ en fråga eller lämna en kommentar. Ange en epostadress om du vill ha svar på din fråga.

* = Obligatorisk uppgift

Ansvarig förvaltning
Utbildningsförvaltningen
08-508 330 00
Kontakt

When you are lärare är en dramaserie på tjugo avsnitt som med en humoristisk touch berättar om livet som lärare. Filmerna följs upp av poddsändningar där lärare och inbjudna gäster fördjupar sig i olika delar av läraryrket.

Stockholms stads skolor behöver fler lärare. Fram till 2026 behövs det rekryteras 1 700 lärare varje år inom förskola, grundskola och gymnasieskola. Det beror på att vi får fler barn och elever och att många lärare går i pension under perioden. Utbildningsförvaltningen arbetar på flera sätt för att attrahera och rekrytera fler lärare men även för att behålla de som redan är anställda. 

Filmerna nyanserar bilden av skolan

Genom satsningen på film och poddar vill utbildningsförvaltningen bredda och nyansera bilden av skolan. Syftet är att locka fler till yrket men också att ge en röst åt våra lärare. Tanken är att nyansera bilden av läraryrket och bidra till stoltheten hos Stockholms stads lärare.

I samband med satningen lyfter utbildningsförvaltningen pedagoger och berättar om kompetensutveckling, lön och karriärvägar för lärare anställda i Stockholms stad. Filmerna och poddarna hittar du på sidan Whenyouarelarare.se.  

Filmerna hade premiär 30 januari och sändes under hela våren. I dem möter vi lärarvikarien Emma och hennes kolleger i vardagen på Hallviks skola. Emma jobbade tidigare i reklambranschen och utmaningarna som vikarie är många. Tillsammans med sina kolleger ställs hon ofta inför frågan: ”Hur blir man en bra lärare?”

Flera av stadens lärare och elever är statister i filmerna.

Fördjupade samtal i poddar

Poddarna fördjupar innehållet i filmerna genom samtal mellan programvärdar, som också är lärare i våra skolor, och aktuella gäster. Gästerna är andra lärare, fackliga representanter och skolledare. Även elever intervjuas.

Ämnena i filmer och poddar har tagits fram tillsammans med en referensgrupp med lärare, handläggare, fack och skolledare. De handlar bland annat om hur lärare rekryteras, livet som nyanställd, likvärdig utbildning, att sätta betyg, lärare och föräldrar, skolan och föräldrar, lärarrollen igår, idag och i morgon, kollegialt lärande, planering och improvisation, lön och karriärvägar.

Samtliga filmer och poddar finns tillsammans med annan information på www.whenyouarelärare.se . When you are lärare finns också på Facebook och Instagram under  #whenyouarelärare.

Monika Sidén
monika.siden@stockholm.se 

When you are lärare

På webbplatsen When you are lärare kan du se humoritiska filmer och lyssna på poddar om läraryrket.

Frågor och svar When you are lärare

Satsningen When you are lärare består av en humoristisk filmserie på webben, poddar, fakta, samtal och diskussioner om läraryrket  för att visa för fler hur fantastiskt det kan vara.

Bloggen When you are lärare

På When you are lärare bloggar poddvärdarna inför sina avsnitt där de diskuterar aktuella ämnen med andra lärare, handläggare, skolledare och fackliga representanter.

Lyssna på When you are lärare podden

I våra poddar pratar lärare och skolledare om utmaningar, glädjeämnen och aktuella frågor. Även röster från elever och fackliga organisationer hörs.

Bli lärare
  • When you are larare

Senast uppdaterad 13 juli 2017