Passion, lust och disciplin

  •  

Passion, lust och disciplin

Eleverna på Kungliga Svenska balettskolan är regelbundet med i Kungliga Operans uppsättningar och kompanier letar efter nya dansare på gymnasiet. Kraven på elevernas prestationer är höga och de är ständigt bedömda. För att främja elevernas välbefinnande och att de ska utveckla den integritet de behöver som dansare startade skolan ett projekt kring normkritik.

– Prestation och konkurrens är en del av utbildningen. Eleverna konkurrerar om platser vid auditions, inför tävlingar och föreställningar. Periodvis är pressen och stressen stor. Vi har en hög tillgänglighet på elevhälsa och vår uppgift är att tillsammans med lärare och ledning arbeta med en helhet kring eleven så att eleven klarar utbildningen och mår bra, säger kurator Yvonne D-Wester.

Kungliga Svenska balettskolan går elever från årskurs fyra upp till gymnasiet. Under grundskolan tränar eleverna klassisk balett, modern nutida dans och andra tekniker. Efter årskurs 9 kan eleverna söka till gymnasiets Yrkesdansarutbildningen med två inriktningar – modern nutida dans eller klassisk balett. Det är tuffa prov för att komma in på elitutbildningen som kombinerar konstnärlig gestaltning med hård träning.

Rektor Pär Emteryd berättar att lärarna i sin bedömning av dans måste ha fingertoppskänsla och vara mycket tydliga. En rörelse kan påverkas av att eleven har växt mycket på kort tid under sommarlovet.

– Det är en utmaning i grundskolan att få eleverna att förstå att även om man misslyckas med en uttagning i fyran betyder det inte att man inte kan ha en framtid som dansare.

Läs hela artikeln i tidningen LÄRA. 

Calle Hedrén
Foto: Robert Blombäck

Senast uppdaterad 20 juli 2016