Barnskötarutbildningen där teori möter praktik

  •  

Kerstin Hjelm är utbildningsledare för barnskötarutbildningen på Midsommarkransens  gymnasium. Kerstin Hjelm är utbildningsledare för barnskötarutbildningen på Midsommarkransens gymnasium.

En kemist, en boxare, en grafisk formgivare, en ekonom. Det är många yrken som är representerade när ett 30-tal elever strålar samman varje torsdag. Det som förenar dem är att de arbetar som barnskötare, men saknar formell utbildning.

Till sommaren blir det ändring på det, för då får de sina examensbevis. Sällan har man mött så studiemotiverade elever.

–Torsdagarna är heliga för oss, säger en elev andäktigt och får medhåll av alla i sin grupp.

För flera år sedan startades utbildningar för stadens barnskötare på Farstas gymnasium i Kompetensfondens regi. Meningen var att de som arbetat några år som barnskötare och saknade formell utbildning skulle göras ”behöriga”. Även barnskötare med äldre utbildning skulle ges en möjlighet att få sina kunskaper uppfräschade. 

Mycket populär utbildning

Sedan dess har det bara rullat på för intresset har varit mycket stort berättar Kerstin Hjelm, utbildningsledare för kursen och en av de ansvariga för projektet. I dag är den populära utbildningen flyttad till Midsommarkransens gymnasium, en av Stockholms nyaste gymnasium.

– Från början var det bara barnskötare i kommunala förskolors regi som erbjöds utbildningen. Men eftersom behovet funnits erbjuder vi numera kurserna till personal på fria förskolor och föräldrakooperativ. 

Deltagarna i den här kursen kommer till hälften från privata eller föräldradrivna förskolor. Endast fyra av ca 30 deltagare är män.

Erfarenheter varvas med teori

Hur länge kurserna ska erbjudas är ovisst, men behovet finns intygar Kerstin. Det finns ungefär två sökanden till varje plats, vilket talar sitt tydliga språk.

Utbildningen som är speciell har har rönt stort intresse runt om i landet. Farsta gymnasium har genom åren fått ta emot flera studiebesök.

 – Jag vet inte om vi är ensamma i landet om det här upplägget, men jag vet att det är en mycket effektiv utbildning där erfarenheter byts och varvas med teori.

Helena Karlson
helena.karlson@stockholm.se

Röster från klassen

”Bästa dagen i veckan”

Sabina Johansson, 25 år, från Gröna katten i Hässelby gård är en av ca 30 personer som till sommaren blir färdig barnskötare.
– Det är skönt att komma iväg en gång i veckan, träffa andra och få nya idéer. Allt vi läser är angeläget.

Senast uppdaterad 19 februari 2013