Promenadklubbens fredagar: fys före mys

Ställ en fråga eller lämna kommentar

Ställ en fråga eller lämna en kommentar. Ange en epostadress om du vill ha svar på din fråga.

* = Obligatorisk uppgift

Ansvarig förvaltning
Utbildningsförvaltningen
08-508 330 00
Kontakt

  •  

Haylie Kaneteg (silverjacka), Elvira Czikas Rydegran (rosa jacka) och Sixten Henningsson Kylmäkorpi (blå tröja) hänger gärna med fritidspedagogen Desirée Ivares Ösmark på Haylie Kaneteg (silverjacka), Elvira Czikas Rydegran (rosa jacka) och Sixten Henningsson Kylmäkorpi (blå tröja) hänger gärna med fritidspedagogen Desirée Ivares Ösmark på "Fredagsfys före fredagsmys". Foto: Ulrica Zwenger

Promenader har många fördelar. Stärkta benmuskler, bättre kondition och vidgade vyer. Och så pratar man så bra medan man går. Det vet fjärdeklassarna på Engelbrektsskolan och fritidspedagogen Desirée Ivares Ösmark, som startat Promenadklubben.

En vacker fredagseftermiddag går 18 fjärdeklassare från Engelbrektskolan ut på promenad. Medan de passerar Villagatan, Floragatan, Brahegatan och många andra gator uppmärksammar de intressanta husfasader, bekanta fåglar och främmande blommor.

– Promenaderna är lite som SO och NO samtidigt, konstaterar Izabella Friedrich.

Hon är en flitig medlem av Promenadklubben, instiftad av fritidspedagog Desirée Ivares Ösmark. Idén uppstod ur ett eget behov av att, efter en längre sjukperiod, hitta aktiviteter som hon mådde bra och fick energi av. Att promenera var perfekt för henne och blev det också för eleverna. Det som startade som en timslång promenad med ett tiotal elever en gång i veckan har vuxit rejält. Nu ordnas promenader fyra av skolveckans fem eftermiddagar, och varje gång deltar 15–20 elever.

Veckodagar med olika teman 

Varje veckodag har sin inriktning. På måndagarna är det ”Vikingawalk”.

– Då går vi så långt vi orkar. Vårt rekord är 1,3 mil och då gick vi i snöstorm, berättar Izabella Friedrich.

Tisdagar ägnas åt EVP – en värdefull promenad.

– Jag delar ut dilemman som eleverna får diskutera två och två. Samtalen kan handla om allt i ifrån små vardagsbekymmer till mobbning, och de bottnar alltid i värdegrunden, säger Desirée Ivares Ösmark.

På onsdagarna jagar de Pokémons och på fredagarna, som den här dagen, är det ”Fredagsfys före fredagsmys” som gäller.

Då är ordet fritt. Fragment av samtal om aliens, pappor, snögrottor, kändisar och fluffhundar sprids i vårluften.

– Vi har en tävling där vi letar efter hundar med fluffig päls. Om några veckor ska vi avgöra vilken hund som vinner, berättar Elvira Czikas Rydegran.

Pratar hälsa och upptäcker staden

Sedan hon började promenera har hon blivit starkare i benen och fått bättre kondition. Hon har lärt sig att äta nyttigare också.

– Vi pratar mycket om hälsa medan vi går. Vad som får en att må bra. Och så har vi roligt. Vi upptäcker staden. Promenaderna har hjälpt oss att bli en tajtare klass också. Vi har fått en bättre sammanhållning och bryr oss mer om varandra, berättar hon.

Vid bageriet på Östermalmsgatan köper de råglimpor. Genom dörröppningen sprider sig doften av nybakat. Dags att vända hemåt. På fritis i Sagerska huset på Uggelviksgatan avslutas dagen med fika och film.

Desirée Ivares Ösmark har sett tydlig effekt av promenaderna på flera plan. Elevernas medvetenhet om kost, motion och hälsa har ökat liksom sammanhållningen och det sociala samspelet. Men kanske är den avkopplande effekten viktigast av allt.

– Många elever är stressade. De har ofta krav på sig att prestera. För att promenera krävs inga särskilda förmågor. Jag ser på eleverna hur deras axlar sjunker ner och hur andningen djupnar medan vi går. Och så pratar vi så bra medan vi går, vanligt vardagsprat som ibland utvecklas till både känsliga och personliga samtal. Att promenera är helt enkelt genialt, säger hon.

Helene Lumholdt

Senast uppdaterad 22 oktober 2018