Ninas flippade hem- och konsumentkunskap

  •  

Nina Engqvist är lärare i hem- och konsumentkunskap och yrkeslärare på gymnasiet.Nina Engqvist är lärare i hem- och konsumentkunskap och yrkeslärare på gymnasiet.

Det finns hur många filmer som helst om hur man lagar till olika maträtter men knappast några hur man rengör spisen eller diskar de brända kastrullerna efteråt.

Nina Engqvist, Ekhammarskolan i Kungsängen har jobbat som lärare i 15 år på både gymnasiet och i högstadiet.

Det är för eleverna på högstadiet hon filmat olika moment i hem- och konsumentkunskap och det kan handla om att koka eller steka ägg eller hur man sorterar tvätt.

Hon tycker att Youtube som utbildningskanal är bra men saknade filmer för lärare som undervisar i hem- och konsumentkunskap så hon tog saken i egna händer.

– Det finns många filmer om matlagning men inga eller få där någon förklarar eller visar hur man håller i kniven på ett bra sätt, säger Nina.

Filmar med hjärtat

– Målet är att eleverna ska använda kanalen på sin fritid. På så sätt får de en större förförståelse för ämnet. Ett annat mål är att använda filmerna som ett flipped classroom. Eleverna tittar hemma, på bussen eller på rasten, sedan arbetar vi med den tekniken eller metoden på nästa lektion, säger Nina och tillägger att hon filmar mer med hjärta än kunskap om teknik.

Fler filmer är på gång, bland annat planerar Nina göra filmer om ekonomi och miljö.

– Målgruppen är främst elever, men även föräldrar som tröttnat på att tjata på sina ungdomar varför de ska gå ut med soporna.

Se filmerna här 

https://www.youtube.com/watch?v=RtAfBYSlczU

Klicka på youtube till höger i filmfönstret för att se alla filmerna.

Helena Karlson
helena.karlson@stockholm.se

Senast uppdaterad 8 september 2017