Vattenvana och simkunnighet

  •  

Stockholms stad gör i år en stor och viktig satsning på vattenvana och simkunnighet riktad mot stadens elever i förskoleklass. Här får du veta vad skolan behöver göra för att eleverna ska få möjlighet att bli både vattenvana och, så småningom, även simkunniga.


Simkunnighet är viktigt för att undvika olyckor men också ett krav för att få godkänt betyg i ämnet Idrott och hälsa i årskurs 6. Satsningen på vattenvana och simkunnighet sker i flera steg under året:

Simsatsning 1 – Bli vän med vatten
Kostnadsfri simskola på bassäng- och strandbad i sommar till barn födda 2011–2012. Skolans roll är att informera barn och vårdnadshavare om satsningen. Föräldrarna kommer med start i vecka 21 att själva kunna boka in sina barn på stockholm.se/vattenvan.

Varje förskoleklass i Stockholms stad får under vecka 21 information om simsatsning 1. I en kortfilm visar Therese Alshammar olika simövningar som lärarna kan göra tillsammans med eleverna i klassrummet. Varje förskoleklass får en klassuppsättning med information till föräldrarna och gnuggistatueringar till barnen föreställande en glad vattendroppe.

Simsatsning 2 – Simskola i höst

Skolorna har innan sommaren fått ett erbjudande om att boka simlärarledd vattenvanaträning/simskola i fasta grupper vid fyra tillfällen i höst. Dessa länkar är nu stängda för bokning. Om skolan behöver boka tider kan du mejla till följande kontakter:

Nälstabadet: Spårvägen SK tomas.wikland@sparvagensim.se Lediga tider finns!

Bredängsbadet : SK Neptun skolsim@skneptun.se  Lediga tider finns!

Gubbängsbadet : Polisensim mona.nord@polisensimning.se Fullbokat.

Åkeshovs sim- och idrottshall Stockholms kappsimningsklubb skk.kansli@kappis.se Fullbokat

Simsatsning 3 och 4
Möjlighet till badårskort och utbildning för pedagoger. Mer information kommer inför höstterminen.

Ersättning för simsatsningens kostnader
Skolor som deltar i simsatsningen kan få ersättning för kostnader som uppstår i samband med verksamheten. Ersättningen omfattar kostnader för transport och vikarier.

Kommunala skolor konterar kostnaderna med aktivitetskoden 9016. Skolan ersätts för kostnaderna i slutet av 2018.

Fristående skolor fakturerar Utbildningsförvaltningen för kostnaderna ovan och bifogar underlag (till exempel kvitto) till:

Utbildningsförvaltningen
Ref 1278
Kund-ID STH 117
106 42 Stockholm

Skolor kan också få ersättning för egen simverksamhet för förskoleklasselever.

(Egen simverksamhet = om skolan redan bokat upp simskola i egen regi under höstterminen för elever födda 2012. Då behöver skolan göra en kompletterande ansökan med uppgifter om antal elever uppdelat på kön till samordnaren Ellinor Nilsson: Kompletterande ansökan. Samt konterar kostnaden (kommunala skolor) eller fakturera (fristående skolor) enligt instruktionen ovan.

Kontakt
Om du har frågor och funderingar, kontakta Ellinor Nilsson, ellinor.nilsson@stockholm.se, tel 076–124 85 44 som samordnar simsatsningen i Stockholms stad.

Senast uppdaterad 28 maj 2018