Det här är Teachers Across Borders

  •  

Tänk dig att gå in i klassrummet i kvävande värme. En trött fläkt surrar i ena hörnet. Framför dig sitter sextio elever i fasta bänkrader. Det enda undervisningsmaterial du har tillgång till är svarta tavlan bakom din svettiga rygg – och dig själv. Vad gör du?

Välkommen till Kambodja! Teachers Across Borders Sweden jobbar med att stötta lärare i Kambodja och bygga upp det som raserades under Röda khmerernas styre. Skolsystemet är än i dag i stort behov av upprustning och utveckling. Många lärare har ingen annan utbildning än att ha gått ut motsvarande högstadiet.

Tillsammans med kolleger från USA reser deltagarna under sommaren till Siem Reap och undervisar kambodjanska lärare i didaktik. Janna Scheéle och Jenny Kimming är redan erfarna TAB:are och ska ner i sommar igen.

http://www.youtube.com/watch?v=FsY7NlEPoJg

Mycket att förbereda

Nu pågår förberedelserna som bäst. Bland annat med att samla in pengar till projektet. Den egna plånboken, släkt, vänner och andra välvilligt inställda personer som gillar att bidra till något konkret där de vet att hjälpen når fram, står för finansieringen. Stockholms Stad och den egna skolan har också bidragit.

Jag träffar Janna och Jenny under en dag på Grimstaskolan där jag får följa med i deras svenska vardag på en lektion med en klass på tjugotalet elever, två lärare, dator, smartboard och diskussion kring en bok man läst och en film man sett.

Två dollar om dagen

De berättar att en kambodjansk lärare tjänar två dollar om dagen. En lön som de också måste betala sina "elever" för att de ska ha råd att vara med på kursen. Lärarens dagslön motsvarar priset för en öl. Jenny och Janna gör ett överslag och kommer fram till att en öl i så fall skulle kosta ungefär 750 kronor för en svensk lärare.

Janna berättar att de har lekt med tanken att över en helg tömma sin skola på allt material. – Ta bort allt! Datorer, böcker, pennor, smartboards. Sen skulle vi få undervisa i en vecka. Vi skulle få tänka om helt pedagogiskt utifrån det. Hur gör vi nu? Jag tror att det skulle vara en nyttig övning.

När många andra pratar om brist på resurser har resorna till Kambodja gett ett annat perspektiv.– Vi har egentligen så otroligt mycket. Så mycket material och så mycket personal. Ändå känner jag att mycket faller bort på grund av att vi inte orgasniserar oss bra, säger Janna.

Följ Janna och Jenny och deras TAB-kolleger på bloggen "Teachers Across Borders Sweden".

Pelle Mårtensonpelle.martenson@stockholm.se

Senast uppdaterad 19 februari 2013