Lärarlönerna ökar i Stockholms stad

  •  

Genomsnittet för lärarlönerna har ökat visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Ett resultat av lärarlönelyftet menar ansvarig minister. I Stockholms stad har lärare, i snitt, fått en löneökning med upp till 25 procent sedan 2013.

Astrid Gadman, personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, är nöjd över den statliga satsningen som bidragit till höjda lärarlöner. En satsning som ligger helt i linje med stadens egna långsiktiga arbete för att höja lärarnas löner. I Stockholms stad har lärare i snitt fått en löneökning med upp till 25 procent sedan 2013.

– Ökningen beror på flera samverkande faktorer: interna satsningar, förstelärarreformen, lärarlönelyftet och politiska beslut i staden. Dessutom styr marknaden lönerna vid speciellt efterfrågade kompetenser, säger Astrid Gadman som också är nöjd med att lönespridningen har ökat bland lärare i Stockholms stad.

Medianlönen för olika typer av grundskollärare i Stockholms stad ligger idag mellan 37 200 och 38 000 kronor i månaden. För fritidspedagoger är medianlönen 31 500 kronor och för olika typer av gymnasielärare ligger den mellan 35 000 och 39 000 kronor.

Mer detaljerad lönestatistik för lärare i Stockholms stad.

– Stockholms stad är löneledande i många av lärarkategorierna och har mycket konkurrenskraftiga lärarlöner. Det finns också möjlighet till en bra lönekarriär inom staden. Men arbetet fortsätter, lärarnas löner har legat för lågt, säger Astrid Gadman.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att 65 000 lärare i snitt har fått 2 600 kronor mer i månaden. Speciallärare och specialpedagoger har en genomsnittlig månadslön på 36 200 kronor, en ökning med i genomsnitt 3 100 kronor under perioden 2014-2016. Gymnasielärarnas löner ökade i snitt ökat med 2 600 kronor under samma period. År 2016 hade gymnasielärarna en snittlön på 34 600 kronor.

Enligt Utbildningsdepartementets egen analys av siffrorna från Statistiska centralbyrån ökade lärarlönerna i landet även åren innan lärarlönelyftet, men det är under 2016 som man har sett den största skillnaden.

Monika Sidén
monika.siden@stockholm.se

Senast uppdaterad 12 juli 2017