Normkritik i praktiken

  •  
Tid
2018-01-30 18:30 - 20:30
Typ
Likabehandling, Inkludering
Plats
Åsö gymnasiums aula
Årskurser
0 (Förskola), 0 (Förskoleklass), 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Gymnasium
Sista anmälningsdag
2018-01-23
Arrangör
Jämställt

ÖPPEN FÖRELÄSNING: Normkritik i praktiken – för ett inkluderande bemötande

Att alla människor är lika mycket värda är de allra flesta överens om. Men hur ser det ut i praktiken? Känner sig alla lika mycket värda? På den här föreläsningen vrider vi och vänder på de normer som skapar ojämlikhet och olika villkor. Ofta skapar vi begränsande normer utan att vi tänker på det. Varmt välkomna all personal i förskolan, grundskolan och gymnasiet! Och ni andra som har barn och ungdomar i er närhet som vill lära sig mer om ett normkritiskt förhållningssätt. Kanske har du varit på våra tidigare öppna föreläsningar om jämställdhet? Denna föreläsning har ett bredare fokus, varmt välkommen igen!

VAD ÄR NORMKRITIK
Att bemöta medmänniskor på ett inkluderande och jämlikt sätt är grunden i arbetet med normkritik. Att ha ett normkritiskt perspektiv innebär att tänka utanför boxen, att synliggöra och problematisera normer vilket leder till ett inkluderande förhållningssätt där fler möjligheter skapas.

OM FÖRELÄSNINGEN
Vi på Jämställt har över tio års erfarenhet att på ett roligt, inspirerande och kunnigt sätt förmedla kunskaper om jämställdhet, normkritisk pedagogik och inkludering. Vi använder oss av upplevelsebaserat lärande och låter exempelvis deltagarna spela ett bingo-spel för att synliggöra normer- ta gärna med smartphones om ni har! Dessutom får deltagarna prata i bikupor vid flertalet tillfällen under föreläsningen och göra praktiska övningar som ger aha-upplevelser.

På föreläsningen varvas grundläggande teori med humor, praktiska övningar och vardagsnära exempel på hur olika normer påverkar oss och särskilt barn och elever. De olika diskrimineringsgrunderna kopplas ihop och ni får kunskap om hur de samverkar och de mekanismer som ligger bakom och skapar ojämlikhet. Vi har alla med oss olika erfarenheter och värderingar som påverkar vårt bemötande av varandra – ofta omedvetet.

Varmt välkomna all personal i förskolan, grundskolan och gymnasiet!

FÖRELÄSARE
Föreläsare är Maria Hulth och David Flato som båda är mycket uppskattade föreläsare med lång erfarenhet av dessa frågor.

Målgrupp för händelsen

Pedagoger verksamma i Stockholmsområdet
Pedagoger anställda i Stockholms stad

Kostnad

200 kr inklusive moms per person

Anmälan

https://goo.gl/forms/gQ6Exz5RDrqGdX353

Kontakt

Maria Hulth
0705362330
maria@jamstallt.se