Forskare berättar: Att skapa en invandrarkille

  •  
Tid
2013-05-08 18:00 - 19:30
Typ
Språkutveckling, Jämställdhet, Språkutveckling, Svenska som andraspråk, Sex och samlevnad
Plats
Studion, (ingång Lava, Plattan), Kulturhuset
Årskurser
4, 5, 6, 7, 8, 9, Gymnasium

Rickard Jonsson vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet föreläser om högstadiekillars användning av språket samt konstruktion av maskulinitet.

I samarbete med Rum för barn, Kulturhuset ger Stockholms universitet en serie föreläsningar. Här presenteras aktuell forskning med fokus på barn och unga. Samtliga föreläsningar har fri entré. Ingen anmälan. Först till kvarn gäller!

I fokus för följande föreläsningen står några högstadiekillars språkanvändning och konstruktion av maskulinitet. Med utgångspunkt i två fältarbeten på olika högstadieskolor utanför Stockholm, undersöker Rickard Jonsson hur språkliga uttryck, som historier, skämt, verbala dueller, förbjudna ord och inte minst det som har kallats ”förortsslang” eller ”rinkebysvenska” kan användas i skolvardagen i ett pågående identitetsarbete.

Här ryms också ett intresse för hur skolans personal engagerat försöker arbeta med killars språk och värderingar och hur just detta arbete i somliga situationer paradoxalt nog deltar i att skapa stereotypen av ”invandrarkillen” som en särskild sorts figur; som den Andre.

Samtidigt är det ett centralt ärende att komma bakom denna stereotyp, och förstå hur killarna i studien förhåller sig till normerande föreställningar om genus, sexualitet och etnicitet och hur språk som kallats fel, fult eller obegripligt i högsta grad går att begripa.

Målgrupp för händelsen

Pedagoger verksamma i Stockholmsområdet
Pedagoger anställda i Stockholms stad

Kostnad

Kostnadsfritt. Ingen anmälan. Först till kvarn gäller!

Kontakt

info@buv.su.se
info@buv.su.se