Läs- och skrivkonferensen 2018

  •  
Tid
2018-04-18
Typ
Svenska, Språkutveckling
Plats
Clarion Hotel Sign Conference, Östra Järnvägsgatan 35, Norra Bantorget, Stockholm
Årskurser
0 (Förskoleklass), 1, 2, 3, 4, 5, 6
Sista anmälningsdag
2018-04-04
Arrangör
Natur & Kultur

Läs- och skrivkonferensen 2018 är mötesplatsen för dig som arbetar med läs- och skrivutveckling! Här möts den praktiska undervisningen i klassrummet och aktuell forskning.

Föreläsningar
Elevens väg till autentiskt och kreativt skrivande
Huvudtalare är Georgia Heard, lärarutbildare, föreläsare, författare, poet och en av grundarna till TheTeachers Collage Reading and Writing Project, Columbia University i New York. Hennes specialområde är hur man undervisar i skrivande.

Georgia Heard föreläser under rubriken Elevens väg till autentiskt och kreativt skrivande. Hon berättar om hur du kan utmana och undervisa för att ge dina elever möjlighet att utveckla inre motivation och engagemang för sitt skrivande och hur du skapar
nya vägar och möjligheter för eleverna att vara skribenter. Föreläsningen hålls på engelska.


Digitala lärverktyg för alla
Föreläsningen fokuserar på alternativa digitala lärverktyg som både kan kompensera för en nedsatt språk-, läs- och skrivförmåga, men som också fungerar språk-, läs- och skrivutvecklande för alla elever ur ett inkluderande perspektiv.

Erica Eklöf är specialpedagog med uppdrag som språk-, läs- och skrivutvecklare i Halmstads kommun. Hon ingår i Skolverkets/NCS referensgrupp och undervisar vid lärarprogrammet vid Högskolan i Halmstad.
Johanna Kristensson är legitimerad logoped med uppdrag som språk-, läs- och skrivutvecklande i Halmstads kommun. Hon arbetar även på Oribi i Lund med utveckling av digitalt språk- och rättstavningsstöd.


Vägen till fonemisk medvetenhet – hur och varför!
Anna Eva Hallin belyser vikten av ett systematiskt arbete med språklig medvetenhet där framför allt fonemisk medvetenhet är central för att senare uppnå en god och automatiserad avkodningsförmåga och en god stavningsförmåga.

Anna Eva är legitimerad logoped och Ph.D. från New York University. Hennes inriktning i kliniskt arbete, undervisning och forskning är språk-, läs- och skrivutveckling samt -svårigheter hos barn och ungdomar. Anna Eva driver språkforskning.se, forskningsbloggar och föreläser, med målet att sprida aktuell forskningsbaserad kunskap inom dessa områden. Hon arbetar som forskare vid enheten för logopedi vid Karolinska Institutet där hon också undervisar på logopedprogrammet.


Jag var precis som du.
Utifrån sin självbiografiska bok beskriver Negra flykten och mötet med det nya landet genom ett barns ögon. Från tryggheten i en liten by till oviss­heten på flyktingförläggningar och skräcken i skolkorridorer som ekar av stöveltramp.

Negra Efendic är reporter på Svenska Dagbladet med särskilt fokus på migration och integrationsfrågor. 2016 belönades hon med Stora Journalistpriset för sin självbiografiska reportagebok Jag var precis som du.

Målgrupp för händelsen

Pedagoger verksamma i Stockholmsområdet
Pedagoger anställda i Stockholms stad

Kostnad

1 895 kr exkl. moms. I priset ingår frukost, sittande lunch, kaffe/te samt förfriskningar.

Anmälan

https://www.laskonferensen.se/anmalan/

Kontakt

Helen Salamonsen
08-453 86 21
helen.salamonsen@nok.se