Att skapa en bok förhöjer lusten att skriva

  •  

Malin Larsson fick Svenska Akademiens Svensklärarpris 2014. Att göra en egen bok tyckte både hon och eleven Mika Marton var Malin Larsson fick Svenska Akademiens Svensklärarpris 2014. Att göra en egen bok tyckte både hon och eleven Mika Marton var "jättekul".

”9E ringer till Stockholm och säger …” heter boken som klass 9E på Alviksskolans själva skrivit. Att få göra en egen bok ingår i Kul1415, Stockholms stad satsning på att synliggöra all den kultur som finns för barn och unga i vår stad. I satsningen ingår en rad aktiviteter särskilt riktade till skolan, som att ge alla skolklasser chansen att göra en egen bok.

Mika Marton och de andra eleverna i Alviksskolans klass 9E har just packat upp en kartong med böcker. ”9E ringer till Stockholm och säger …” står det på förpackningen och det är också titeln på den bok som eleverna har producerat. Boken består av 21 kortnoveller och nästan lika många Twitterinlägg och fotografier – allt skapat med inspiration från Jonas Hassen Khemiris ”Jag ringer mina bröder”, läraren Malin Larsson och Stockholms stads satsning Kul 1415.

Delar tankar med varandra

– Vi brukar alltid jobba så här med Malin, skriva ner våra tankar och egna åsikter och dela det med de andra i klassen. Men att få läsa det i en bok – det är klart att det kul, säger eleven Mika Marton.

Lotta Gusterman är projektledare för Kul 1415, stadens satsning på ett särskilt kulturår för barn och unga.

– Att skapa en bok förhöjer lusten att skriva de noveller som man ändå skriver i skolan, säger hon i artikeln.

Syftet med kulturåret är att lyfta fram och synliggöra all den kultur i staden som vänder sig till barn och unga.

Kultur för alla

– Många barn och unga tar del av det brusande utbudet, men samtidigt finns det också många som inte känner till vad som finns. Vi vill att storstadens alla möjligheter ska vara för alla, säger Lotta Gusterman.

Boken ”9E ringer till Stockholm och säger …” var den första att komma urtryckpressarna, men fler är på gång. Alla böcker kommer att kunna läsas och beskådas under det stora evenemang som Kul 1415 planerar i Kungsträdgården den 21–22 maj.

Läs hela artikeln i LÄRA Stockholm #1 2015 sid 24

Läs mer om kultursatsningen på www.kul1415.se.

Senast uppdaterad 10 februari 2015