Årets hederspristagare Kultur för barn och unga

Suzanne Ostenvinnare av hederspris Kultur för barn och unga

Stockholms stads nyinstiftade Hederspris Kultur för barn och unga tilldelas dramatikern, regissören och författaren Suzanne Osten. Prissumman är 100 000 kronor.

Priset delas ut till den person eller grupp som arbetar för barn och ungas rätt till kvalitativ kultur, genomför inspirerande kulturprogram för barn och/eller unga, driver barnkulturen framåt eller arbetar för hög grad av delaktighet och inflytande för barn och unga.

Motivering

Susanne Osten är en sann renässansmänniska som sedan 1960-talet gått i bräschen för alla barns rätt till kultur av högsta konstnärliga kvalitet och med djupast möjliga förankring i deras egna liv. Med ett ständigt närvarande barnperspektiv har hon berört, tröstat och utmanat på den egna skapelsen Unga Klara, men också runt om i landet och internationellt. Hon återfinns på teaterscenen och bioduken, men också i böcker, debattartiklar och till och med i operettens värld. Suzanne Osten utmanar normer och tabun kring både tematik och åldersgränser i barnkulturen och är en pionjär som många gånger väckt moralpanik hos vuxenvärlden men som aldrig slutat försvara barns rätt att få sin verklighet gestaltad.

Stockholms stads kulturpriser

Stockholms stad delar varje år ut sju priser till kulturutövare eller möjliggörare som har haft stor betydelse för staden och dess kulturliv. Tillsammans ska pristagarna representera ett Stockholm för alla. Prissumman är 100000 kronor och du kan påverka vem som får ett pris genom att föreslå en pristagare.

Kulturpriser 2017

Hederspriser

Musik – Erik Lundin

Konst – Beth Laurin

Litteratur – Kristina Sandberg

Scenkonst – Danjel Andersson

Kultur för barn och unga – Suzanne Osten

Lennart af Petersenspris

Lars Epstein

Priserna delas ut vid en ceremoni i Stadshuset den 18 augusti. Senare samma kväll presenteras pristagarna vid en publik ceremoni på GAT-scenen inom Kulturfestivalen.

Du kan läsa mer om varje pristagare och motiveringen till priset på Stockholms stads webbsida stockholm.se/kulturpriser

Fotograf: Karin Alfredsson. Bilden är beskuren.

Senast uppdaterad 9 maj 2017