Scenprogram Kolla Kultur 2018

Ställ en fråga eller lämna kommentar

Ställ en fråga eller lämna en kommentar. Ange en epostadress om du vill ha svar på din fråga.

* = Obligatorisk uppgift

Ansvarig förvaltning
Utbildningsförvaltningen
08-508 330 00
Kontakt

  •  

Robert Fux – skådespelare, inspiratör och dragartist.

Konferencier: Robert Fux

Robert Fux är skådespelare, inspiratör och dragartist. Han tillhör den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater. Han älskar att undersöka och ifrågasätta normer och perspektiv för att kunna skapa gemensamma rörelser och syresätta tillvaron.

Akt 1 klockan 13.00–15.00 

Juan från slagverksgruppen Yakumbé

Yakumbé

Målgrupp: Allålders
Fart, fläkt och glädje med massor av slagverk! Yakumbé är slagverksgruppen som sedan starten 1993 skapat ett helt eget sound genom att blanda influenser från världens svängigaste och ösigaste rytmer med melodier och egenkomponerade beats. Gruppen har på detta sätt utvecklat ett musikaliskt språk som sprider lycka, eufori och en känsla av samhörighet. Med sin explosiva energi och sitt unika sväng kan Yakumbé försätta vem som helst i vild extas, och få varje dansgolv att förvandlas till ett gungande hav…

Acrobalances föreställning Två

Acrobalance

Tvålance
Målgrupp: 5–12 år
Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Avancerad akrobatik som kräver koncentration och tillit, men också förmågan att släppa kontrollen. Kroppar i samspel och bilder som väcks till liv, ett pågående flöde där det ena slutar tar det andra vid.

Ensemble Yria

Ensemble Yria och Annica Malmborg, kultursekreterare Skärholmen

Ett samarbetsprojekt som väcker och utmanar det musiska sinnet hos både barn och vuxna.
Ensemble Yria och Annica Malmborg delar med sig av hur en kulturaktör och stadsdel kan samverka i ett projekt som ger effekt i det längre perspektivet och utmanar vårt helhetstänk. Projektet innefattar både sinnrika kulturupplevelser och inspirerande fortbildning för alla på förskolan.
Foto: Ensemble Yria.

Nalle Clown

Clown – konsten att möta människor på deras premisser

Möt clownprofessorn Nalle Laanela och dom internationella projekt han leker med.
Kortfilm från hans senaste arbete i Bhutan kommer att visas.
Foto: Urvi Desale 


Ingrid Olterman Dans. Fotograf Martin Skoog

Ingrid Olterman Dans

ÖAR – känna lyssna, se 
Målgrupp: 3–6 år, samt barn och vuxna med funktionsvariationer
Öar kan beskrivas som ett laboratorium dit vi bjuds in. Publiken befinner sig på samma yta som de fyra medverkande och vi blir guidade av musiker och dansare bland de scenografiskt uppbyggda öarna. Vi ser, lyssnar, känner och rör på oss. I mötet mellan rum, åskådare och medverkande ges publiken tid och plats att upptäcka, känna och reflektera. En sinnes stimulerande upplevelse. Allt sker i samklang med musik och dans. Efter föreställningen får publiken möjlighet att stanna kvar och utforska rummet.

Johanssons pelargoner och dans föreställning Post wedding depression

Johanssons pelargoner och dans

Post wedding depression
Målgrupp: Allålders
Post wedding depression är ett generöst och medryckande performanceverk för alla åldrar. Dansens utformas och utvecklas utifrån platsen där den spelas och mötet med publiken. Stycket bjuder in van och ovan publik till att se, höra, känna, uppleva och delta. Ett kostymdrama som överraskar.
https://www.youtube.com/watch?v=2rW0sDAMgkk
 

Teater Tres föreställning Allt som finns

Teater Tre

Allt som finns
Målgrupp: 4–9 år
Det är en kväll i maj. Allt som finns därute lockar på Alle: fotboll, fågelsång och farliga äventyr. Men Alle får inte gå ut, det har mamma och pappa bestämt. Hon måste vara inne med sin storasyster Ella som är intresserad av helt andra saker. De två systrarnas stund tillsammans blir till en lek som på högsta allvar blandar mim, akrobatik och frihetslängtan. Och vad händer när dörren ut äntligen öppnas?

Zirkuslokomoitvs föreställning Panoptikon

ZIRKUS LOKO-MOTIV

Panoptikon
Målgrupp: 5–10 år
Våga ta steget genom den magiska spegeln och följ med oss på en annorlundaresa från norrskenet i Stora Sjöfallet till soluppgången vid Ale stenar. Föreställningen spelas i, utanför, bakom och runt det mobila Konst-SLOTTET och dess magiska trädgård. En Lämmel, en åkersork och ekorren Björn tar oss med påen svindlande färd genom natten. Nu flyger vi...
Konstnär Johanna Birkeland

Gemensam akt klockan 16.00–17.00

Teater Pero

Presentation av årets Hederspristagare Kulturarbete för barn och unga

Teater Pero

Ur juryns motivering: Teater Pero bjuder på en varierad palett som innefattar alltifrån musikteater, klassrumsföreställningar om medmänsklighet, till gästspel, funkisföreställningar och dansteater. Teater Pero talar med barn och unga med stor respekt och kunnande. Det kan ibland handla om döden, andra gånger om utanförskap och vikten av att dela med sig och öppna sitt hjärta.
Bild från föreställningen Ett ord är ett ord
Foto: Jonas Jörneberg

Ur Cirkus Cirkörs föreställning Bagage

Cirkus Cirkör

BAGAGE – en cirkusshow
Målgrupp: Grundskola åk F–9
En Liten släpar sin väska, full av trassel, oreda och svart. Hon möter Fluff och Stor som leker, bygger och utmanar. Kan Liten vara med? Eller väger Bagaget för mycket? Bagage handlar om att få vara med och om vad som stänger oss ute. Om gränserna mellan människor och om vad som krävs för att vi ska klara att lyfta varandra.
Fotograf: Christina Simpson

Josette Bushell Mingo

Josette Bushell Mingo

Small steps, long roads
A reflection on knowledge, power and art as navigation
Josette bushell-mingo OBE/ Regissör, skådespelare, sångerska, och konstnärlig ledare på Riksteaterns Tyst Teater.Winner of the Grannevik Theatre Stipendium 2018 Konstnärsnämden, Visiting professor Coventry university – Diversity studies, UK

 

Framsidan på broschyren Kultur i högonhöjd

Kulan- För att alla barn växer med kultur

Alla barn och unga i Stockholms stads förskolor och skolor ska ha god och likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser. Därför finns Kulan, en mötesplats för förskolan, skolan och kulturlivet. Arbetet utgår från Kultur i ögonhöjd, stadens program för barn- och ungdomskultur. Kulturförvaltningen och utbildningsförvaltningen om samarbetet.

 

Marionetteatern. Illustration: Moa Hoff

Marionetteatern

Alice
Målgrupp: Barn till och med 12 år
En brokig, rolig och tankfull berättelse om att bli stor. När den gåtfulla sagan Alice görs på Marionetteatern blir det en skildring av barnets växande, vikten att hävda sin identitet och om krockar med den vuxna världens regler.Allt berättat i ett härligt gränsland mellan verklighet och fantasi.
Illustration: Moa Hoff

 

Akt 2 klockan 18.00–20.00

Svart vitt porträtt på Anna Berg, teaterdramaturg

Anna Berg

Anna Berg är frilansande teaterdramaturg som tidigare arbetat på bland annat Riksteatern och Unga Dramaten. Hon föreläser och håller workshops med inriktning Konstens roll i samhället / Konstens plats i skolan samt fortbildar lärare och undervisar blivande pedagoger om samtalsmodeller för föreställningsanalys och hur de kan relateras till Lpfö98 och LGR11.
Foto: Johan EL Eriksson

Porträtt av Ayesha Quraishi

Ayesha Quraishi

Konstnär och konstnärlig ledare
En berättelse om hur kultur kan rädda en individ eller en generation från utanförskap. Om hur kulturen formade en självklar plats för mig i samhället.

 

 

Christina Tingskogs föreställning Under konstruktion – om att prova nytt och annorlunda

Christina Tingskog

Under konstruktion – om att prova nytt och annorlunda
Målgrupp: årskurs 3–9 och särskola
Tre personliga dansare provar fysiskt olika regler eller normer, inspirerade av att prova nytt och annorlunda. Kan vi prata och dansa med ord och teckenspråkstecken och rörelser? Dansarna undersöker, leker och dansar med vardagliga ting på normala och onormala sätt, samt får förslag och medverkan från publiken. Vad är vanligt, dvs norm och vad är ovanligt? Hur kan en tumstock användas och vad kan den bli? Det är lekfullt, humoristiskt, poetiskt och lite knasigt.
Cirka halva föreställningen är publikinteraktiv då dansarna och publiken interagerar, provar och dansar tillsammans.

Flamenco Fredag. Foto Dragan Popovic

FlamencoFredag

FLAMENCO MATINÉ - Skolföreställningar med sång, gitarr och dans
På FlamencoFredags Matiné föreställningar visas traditionell improvisatorisk flamenco som talar klarspråk med sitt direkta starka uttryck. Utöver musik- och dansprogrammet ger vi en introduktion till flamenco som konstform och eleverna får prova på flamencorytmik under ledning av artisterna. En spännande upplevelse för till exempel spanskastuderande som passar för elever i mellan- och högstadiet samt gymnasiet. På Kolla Kultur medverkar en trio av sång, gitarr och dans från FlamencoFredag!
Foto: Dragan Popovic

Bild ur Kapsels föreställning Blick

Kapsel

Blick
Målgrupp: mellanstadiet
Kapsel presenterar Blick, en vetenskaplig cirkus om idéers ursprung. Vad som formar dem, hur och var de bildas och ur vilken miljö och tankesätt de föds. Namnet Blick står för observation. Observation av företeelser i samhället, världen, inom teknologi etc. Blick är en föreställning som vill uppmuntra och locka fram barns naturliga nyfikenhet och ge dem medel och möjligheter att återupptäcka sin omgivning, att fortsätta och prova nya metoder.
Fotograf: Mirja Jauhiainen

Kulturhuset Stadsteatern Vällingbys dancehallföreställning Här

Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

HÄR
Målgrupp: Dancehallföreställning från 13 år
HÄR ursäktar sig inte.
Vi är HÄR.
Vi har alltid varit HÄR.
Koreograferna Imenella Mohamed och Rut Roos presenterar sitt första gemensamma verk HÄR. Dansarna Felicia Lins De Albuquerque, Louise Kalmén, Nathalie Ifter Salomonsson, och Vendela Idun intar scenen med dancehall som inte ursäktar sig. Konceptet “finrum” utmanas och ifrågasätts när dansarna navigerar mellan frågor om identitet och sociala förhållanden.
Fotograf: Matilda Rahm

 

Bild från utställningen på Tensta konsthall: Berta Hansson ”Barnet”, Björn Jonson ”Barn”, Gert Aspelin ”Gulliver V”, Kristina Anshelm ”Simtur”

Tensta Konsthall

Konstskatten: Guldkorn från Tenstas kommunala skolor

Hanna Nordell, producent på Tensta konsthall, berättar om Konstskatten: Guldkorn från Tenstas kommunala skolor, ett projekt som i utställningsform uppmärksammar den spännande offentliga konsten i Tenstas kommunala skolor samtidigt som alla skolklasser bjuds in till konsthallen. Under tiden som konsten lånas ut till konsthallen så ersätts den tillfälligt på skolorna med verk av samtida konstnärer som också gör workshops med eleverna.
Bild från utställningen på Tensta konsthall: Berta Hansson ”Barnet”, Asger Jorn ”Utan titel", Gert Aspelin ”Gulliver V”, Kristina Anshelm ”Simtur” 

Ung Klaras reklam för "Skamcermonin"

Unga Klara

Skamceremonin 
Målgrupp: Mellanstadiet
En blodrusande känsla, stela fötter och stammande ord. Men där ska vi inte stanna. Vi ska inåt och vidare. Med Skamceremonin sticker vi hål på skammen så att den spricker, försvinner eller blir till något annat. Tillsammans gör upp vi med skammen genom skattspeglande blues, befriande berättelser och lite action. Välkommen in!

Bild ur Varieté Velocipeds föreställning Brahms på cykel

Varieté Velociped

Brahms på cykel
Målgrupp: Allålders (lågstadiet)
Svante Drake - Beatbox med humor
Bengt Johansson - Storslagen sångare och musiker.
Erik Petersen - multimusikant som kan få allt att klinga som skön musik.
Föreställningen är framtagen för lågstadiet, men har visat sig fungera utmärkt för alla åldrar.

Senast uppdaterad 13 september 2018