Kulturombudsträffar

  •  

Aktuella träffar

Varje termin arrangerar Kulan träffar med inspirerande kulturupplevelser, seminarier om estetiska lärprocesser, Skapande skola och erfarenhetsutbyte.

Fler träffar är planerade och publiceras här snart. Har du önskemål om innehåll och upplägg är du välkommen att kontakta elisabeth.soder@stockholm.se

Vill du ta del av tidigare träffar finns de dokumenterade på Kulanbloggen.
 


Rörelseglädje i klassrum och på raster

Vi bjuder in till en kulturombudsträff, öppen för alla intresserade.
Under kvällen får du ta del av:

  • En workshop i hur vi kan hitta ett lustfyllt och enkelt sätt att röra oss mer under skoldagen. Workshopen leds av Maria Nordlöw, danspedagog och dramapedagog, lärarutbildare, högskoleadjunkt på SMI - StockholmsMusikpedagogiska Institut.
  • Hur kan jonglering, akrobatik och balans kan vara en paus i skolarbetet? Krisoffer Sylwan från Cirkus Le Fou berättar och håller i workshop.
  • Dans och musikföreställning med Sadunära. Med dans och spegellek till levande musik, leder, följer och härmar vi varandra.
  • Sadunära visar några rörelselekar som går att göra i klassrummet.

Målgrupp

Kulturombud, fritidspedagoger och intresserade lärare i Stockholms stad

Datum

30 augusti klockan 16.30–20.00
Vi serverar lätt förtäring och delar ut kulturkort mellan 16.30–17.00

Plats

Zebradans, Renstiernas gata 48

KostnadKostnadsfritt

Anmälan

https://websurvey.textalk.se/start.php?ID=114311

 


Multimodal bedömning, så här tänker vi

Vi lärare behöver diskutera och utveckla vår gemensamma förståelse av hur vi lär elever att förstå och använda multimodala uttryck, och hur vi bedömer deras kunskapsutveckling.

Program
Vi varvar föreläsningar och praktiska workshops med resonemang om multimodal bedömning. Medverkande under kvällen är Mediotekets filmpedagog, Elin Jönsson, lärarna Katarina Lycken Rüter och Anna Bergkvist.

  • Elin Jönsson, filmpedagog, pratar grundläggande om kamerans alfabet och grammatik. Elin visar exempel på hur hon planerar en filmuppgift för att underlätta bedömning och delar med sig av sina erfarenheter. Passet avslutas med en praktisk övning.
  • Anna Bergqvist talar om sina elevers deltagande i filmprojektet Ung i STHLM och vilken betydelse det haft för deltagande klasser. Anna kommer dessutom att berätta hur hon använder film – och bedömer densamma – i svenskundervisningen. Vi får se några elevexempel från litteraturundervisningen i svenska 3 och höra hur Anna tänker vid bedömning av dessa. Anna är lärare på Blackebergs gymnasium.
  •  Katarina Lycken Rüter för ett resonemang om lärande, det finns lärande där processen skapar större insikt och mer kunskap än slutresultatet alltid visar. Det är inte säkert att det behöver bli “en bra film” trots att elever lärt sig mycket om dramaturgi, rytm, berättarperspektiv, textens tomrum och annat i filmskapandet. Kanske har elever utvecklat ett nytt ämnesspråk, internaliserat begrepp och fått verktyg för fortsatt analys av multimodala texter – även om den film de producerat är ganska kass, eller kanske inte ens blev klar?

Målgrupp

Lärare på högstadium och gymnasium i Stockholms stad

Datum

7 maj klockan 17.00-20.00
I pausen serveras filmisk förtäring

Plats

Medioteket, Trekantsvägen 3, plan 5, Liljeholmen

Kostnad 
Kostnadsfritt 

Anmälan

https://websurvey.textalk.se/start.php?ID=114363
 


Kulturombudsträff med filmtema

Välkommen till en kväll med tema normer och normkritik. Vi visar filmen ”Silvana – väck mig när ni vaknat” som vann en Guldbagge för bästa dokumentärfilm. Producenterna Stina Gardell och Anna Weitz följer upp den i ett samtal.

Filmpedagogen Elisabet Jonsved har varit med och arbetat fram materialet ”Visuella mönster – om könsnormer i bildspråket” till Statens Medieråd som presenteras under kvällen.

Under tiden vi serverar matigt tilltugg har du möjlighet att hämta ditt kulturkort och prata med oss från Kulan. Läs mer på bloggen 

Målgrupp

Kulturombud, pedagoger och skolbliotekarier årskurs 7–gymnasiet

Datum

12 februari klockan 17.00–20.00
Lätt förtäring serveras från klockan 16.30

Plats

Klarabiografen i Kulturhuset

Anmälan

https://websurvey.textalk.se/start.php?ID=110313


#metoo genom teater och dramapedagogik

Välkommen till en kväll där vi genom dramapedagogiska övningar och teaterupplevelse reflekterar i förhållande till #metoo.

Teater De Vill spelar Seek and Hide. Ett drama om att söka och hitta sig själv bakom alla lager av masker. Teatern har samlat berättelser från elever som bearbetats till föreställningen. Teater blandas med parcour, musik och dans.

Hur gör vi nu? Hur hjälps vi åt för att stoppa den här diskrimineringen, de här kränkningarna? Hur kan vi medverka till att elever förblir, eller blir uppmärksamma och handlar i situationer som dessa? Hur kan vi agera som individer, i grupp och påverka strukturer? Dramapedagog Agneta Josephson från Dramapedagogbyrån leder övningar som får oss att reflektera i förhållande till #metoo och makt.

Målgrupp

Kulturombud och intresserade lärare i Stockholms stad

Datum

20 februari klockan 16.45–20.00
Lätt förtäring serveras från klockan 16.15

Plats

Teater De Vill, Pipersgatan 4

Anmälan

https://websurvey.textalk.se/start.php?ID=111759

Eftersom kvällen består av workshops har vi begränsat antalet deltagare till 20 stycken. Först till kvarn gäller.

Kontakt

Kultur i ögonhöjd

Stockholms stads kulturprogram för barn och unga

Kultur i ögonhöjd är Stockholms stads barn och ungdomskulturprogram. Den finns för att alla barn och unga i Stockholm ska få ta del av kultur av hög kvalitet och få möjlighet till att själva få skapa. Programmet är ett styrdokument för alla stadens nämnder och bolagsstyrelser som arbetar med barn och unga.

Senast uppdaterad 7 juni 2018