Jannas blogg uppmanar till kärleksbombning

  •  

Janna Schéele arbetar numera som utvecklingsledare på barn och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.Janna Schéele arbetar numera som utvecklingsledare på barn och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Att arbeta som lärarcoach fick Janna Schéele att lyfta blicken. I sin blogg vill hon inspirera och visa på det bra jobb som görs ute i skolorna. Idag arbetar hon heltid med lärarcoachning.

När Janna Schéele jobbat ett tag som lärarcoach i utbildningsförvaltningens treåriga satsning insåg hon att hon redan tidigare jobbat coachande, både med elever och kollegor.

– Jag vill inte vara den som sitter och säger hur allt ska vara, utan jag vill verkligen lyfta lärarnas starka sidor och få dem att känna att de kan det här. I 99 procent av fallen, så vet de ju redan att de är på rätt väg eller att de gör rätt bedömning, men de behöver få det bekräftat av någon annan, säger Janna Schéele.

Coachningen inspirerade till bloggen

Sedan 2008 har hon arbetat med elever i behov av särskilt stöd på Grimstaskolan. Senaste läsåret har hon jobbat parallellt på halvtid som lärarcoach. Hon har coachat både arbetslag och enskilda lärare, i samarbete med en coachkollega eller ensam. Från i höst blir det lärarcoachning på heltid. Dels fortsätter hon coacha själv, dels har hon fått en samordningstjänst för lärarcoacherna.

När Janna Schéele inte längre befann sig på heltid i den ofta kaotiska undervisningsvärlden, kunde hon stå lite vid sidan om lyfta blicken, vilket gjorde att hon fick inspiration till att börja blogga. På Pedagog Stockholm skriver hon om lärares förutsättningar och kopplar sin och kollegornas verklighet till det media skriver om skolan.

"Nu kärleksbombar vi skiten ur krisen"

De som läser bloggen ska kunna känna igen sig och få inspiration. Men framför allt vill hon lyfta det som görs bra i skolan. I flera av sina blogginlägg, som i Nu kärleksbombar vi skiten ur krisen, uppmanar hon lärare att kärleksbomba varandra och hon ser just kärleksbomber som en outnyttjad pedagogisk resurs.

– Man strör kärlek över folk och säger hur jäkla bra de är. Jag tror att man kan komma långt på att lyfta det positiva.
Pernilla Rönnlid

Läs Jannas blogg.
Läs hela artikeln om Janna i LÄRA nr 5/2012 sidan 35 - 37.

Senast uppdaterad 9 februari 2017