Skum snackar kondomer på We Are Stockholm

  •  

Skum på We Are Stockholm

Skum, Stockholm skolors ungdomsmottagning, var på We Are Stockholm i Kungsträdgården och pratade med och delade ut kondomer till femtusen ungdomar under fem dagar.

Besökarna var jämt fördelade mellan tjejer och killar och även flera transpersoner kom till tältet för att delta i de olika aktiviteterna. Personal från ungdomsmottagningarna höll i föreläsningar, pyssel och satt i soffor med grupper av ungdomar och pratade om sex, relationer och drömmar. Att pyssla var ett sätt att komma närmare ungdomarna och man gjorde bland annat pärlarmband och könsorgan i papperslera. Åldersspannet på ungdomarna var brett och frågor kom från besökare i tioårsåldern upp till strax över tjugo år.

Kunskapsluckor inom sexualitet

Barnmorskan och psykoterapeuten Eddie Sandström på Stockholm skolors ungdomsmottagning berättar att det blev mycket frågor om preventivmedel och kondomer.

– Vi pratade rätt mycket om hur man sätter på kondomer, hur man använder dem och vad det är för skillnad mellan olika kondomer eftersom vi delade ut olika sorter de olika dagarna.

Stockholms skolors ungdomsmottagning har tidigare fått mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt för ett penismåttband som de tagit fram för att hjälpa kukbärare att välja rätt storlek på kondomen.

Ungdomsmottagningens tält fick också besök av turister från andra länder.

– Ungdomsmottagningar är något som är ganska unikt för Sverige så de visste ju inte vad det var och de var intresserade av att vi pratar så öppet om sexualitet med ungdomar, berättar Eddie.

Även om vi pratar öppet om sex så märker ungdomsmottagningarna att unga i Sverige behöver lära sig mer om sin och andras sexualitet. Eddie berättar att de har märkt att unga vet mer om könssjukdomar än om andra aspekter av sin och andras sexualitet.

– Vi vuxna tycker att vi är ute i skolan och pratar mycket om sex och relationer men jag undrar ifall vi är ute så mycket som vi tror. I första hand handlar det om brist på kunskap om relationer. Vi behöver prata om att bli attraherad och kär, hur det är att tycka om någon och att ha någon att vara omtyckt av. Allt detta är delar av sexualiteten. Men även kring den fysiska sexakten finns det brist på kunskap.

Behov av att prata relationer i gymnasiet

Sex och samlevnadsundervisningen varierar mycket från skola till skola. I åttan eller nian ska alla klasser besöka en ungdomsmottagning men Eddie tycker inte det räcker och önskar att alla gymnasieklasser skulle göra ett återbesök.

– I gymnasiet har ungdomarnas frågor blivit lite annorlunda. Det är mer fokus på relationer medan de i högstadiet handlar mer om en elementärnivå om hur våra könsorgan ser och hur de sitter ihop med lust och attraktion. På gymnasiet vill de prata om hur man träffar någon. Hur man vet att man gillar eller kan lita på varandra eller hur man tar initiativ till relationer och sex.

En orsak till att man pratar mindre om dessa frågor i skolan kan vara att de är mer personliga för läraren och tangerar saker som många kan uppfatta som känsliga och privata. Då kan personalen på ungdomsmottagningen ha lättare att prata det eftersom de har erfarenhet och utbildning och för en aktiv dialog mellan medarbetarna på mottagningen kring hur de ska förhålla sig till och bemöta ungdomar i samtal om sex och relationer.

– När man pratar med ungdomar får man inte vara för grov och vårdslös men inte heller för hämmad. Man måste vara öppen för att alla människor är olika och uttrycker sin sexualitet på olika sätt. Vi som arbetar på ungdomsmottagningar måste ha lyhördhet och fingertoppskänsla i varje möte. Vår ingång är att sexualitet är naturligt och inget att skämmas för, men man måste vara fundersam hur man använder den och i vilka sammanhang, på vilket sätt man visar upp den och vara aktsam på att de sexuella aktiviteter man ägnar sig åt kommer från ens egna önskningar, berättar Eddie.

En av fem ungdomar besöker ungdomsmottagningarna men Eddie tror att fler har frågor och behöver prata.

– Jag vet inte vad vår närvaro på We Are Stockholm betyder men det är viktigt för ungdomsmottagningarnas öppenhet och synlighet att vi är här. Många ungdomar är väldigt ensamma med sina frågor om sexualitet och relationer, säger Eddie.

Calle Hedrén
calle.hedren@stockholm.se

Senast uppdaterad 30 augusti 2017