”Det ska vara kul att tänka”

  •  

På Kreativ torsdag på Adolf Fredriks musikklasser blir en grupp fjärdeklassare utmanade med magiska trick. Foto: Marc FemeniaPå Kreativ torsdag på Adolf Fredriks musikklasser blir en grupp fjärdeklassare utmanade med magiska trick. Foto: Marc Femenia

”Kreativ torsdag” kallas en aktivitet som bibliotekarien Sofia Malmberg arrangerar varje vecka mellan klockan tio och två i biblioteket på Adolf Fredriks musikklasser. Alla elever är välkomna in på sin håltimme eller rast.

Tidningen Lära är med den torsdag hon bjudit in ”Tvåplusmatte”, det vill säga Micke Hellström och Tove Verner-Carlsson. De båda brinner för att göra matematik tillgängligt, roligt och intressant så att eleverna tycker att det är kul att tänka. Den här gången visar de ett magiskt trick med spelmarker som går att lösa matematiskt och en kreativ klurighet där eleverna får klippa ut en pappersdrake som visar sig ha oväntade egenskaper.

Sofia Malmberg fick idén till ”Kreativ torsdag” i den ordinarie undervisningen som ingår i hennes uppdrag som skolbibliotekarie där hon arbetar mycket med att integrera medie- och informationskunnighet.

– Jag upptäckte att det skapades en relation mellan mig och eleverna som jag ville bygga vidare på och som samtidigt skulle vara frivillig.

Hon väljer aktiviteter som stimulerar elevernas egna skapande och kreativa förmåga. Det kan vara något som fokuserar på läsande, på skrivande, där de får skapa med olika typer av material eller som denna torsdag; matematik. Ett tävlingsmoment ingår också med chans att vinna en goodiebag som består av en tygkasse med en nyutkommen bok eleven får välja, några vykort och en anteckningsbok.

Elever kommer och går och samsas glatt vid de olika borden och klipper och klurar. När den kreativa torsdagen är slut har Sofia Malmberg räknat in inte mindre än 428 besökare. Tre av dem har vunnit varsin goodiebag.

Ingela Ösgård

Senast uppdaterad 6 september 2016