Barns läsning firas på Skansen

  •  

https://www.youtube.com/watch?v=m7oOk7kC-Js

Nu ska du höra nånting som jag vill tala om, jag såg en lärka nyss, och det var våren som kom. Nu är våren kommen, nu är våren kommen. Han vill va fri som en fågel, fri som en fågel. Och då är det som nånting ropar;  - Kom!, i hans galna luffareblod.

Norra Ängby skola inveg årets Barn och Böcker på Skansen med ett Astrid Lindgren Medley. Hundratals elever från förskoleklass till årskurs 6 hade samlats i det strålande sommarvädret för att fira finalen i tävlingen En bok i världen. Vissa av dem kommer att få gå upp på scen och ta emot pris andra är där för att heja på kamrater.

En bok i världen stimulerar barns läslust och språkutveckling och deltagande pedagoger är entusiastiska över läsintresset.

– Mina elever tycker det är väldigt roligt att delta i tävlingen och själv uppskattar jag att de får läsa böcker från andra delar av världen än den västerländska, säger modersmålsläraren Meriel Followell.

De klasser som deltar i tävlingen får läsa litteratur från hela världen. Efteråt får de utlopp för sin kreativitet genom att i text och bild knyta ihop boken eller böckerna de läst i klassen med årets tema hemma.

– Ett hem är en betydelsefull plats. det är där man kan känna sig trygg omgiven av människor man älskar. Man ska få känna sig hemma både i lägenheten där man bor och i skolan. Det handlar om att vi ska möta varandra med kärlek och öppenhet för att alla ska få ha det bra. Här och i världen, nu och i framtiden, säger Olle Burell från scenen under invigningen.

Deltagande klasser kan låna klassuppsättningar av böcker på Cirkulationsbiblioteket som tillhör Stockholms stad.

I samband med tävlingsfinalen ordnades ett program kring litteratur och temat hemma som besökande klasser fick ta del av.

– Skansen ger många möjligheter att utforska temat hemma. Här finns gårdar och hus från hela Sverige och man kan ställa sig frågor som vilka människor som bodde i dem. Gick barnen i skolan? Var de fattiga eller rika? säger Skansens chef John Brattmyhr.

Vill du stå på scenen med din klass i maj nästa år? Då får du anmäla din klass till En bok i världen. Läs mer på tävlingens webbplats.

Är du intresserad av barns läsning? Då kanske du också vill läsa om en lästävling över sommarlovet som satte fart på läsningen i årskurs 3 på Sörgårdsskolan i Vällingby.

Calle Hedrén
calle.hedren@stockholm.se 

Senast uppdaterad 1 juni 2018