Så fick Herrängen fart på läslusten

  •  

Klasslärarna Niklas Wendin, Lois Ekengren, Anne Kuusinen och Alexander Augustsson tillsammans med stolta fjärdeklassare. Saknas på bilden gör läraren Evelyn Virgo.Klasslärarna Niklas Wendin, Lois Ekengren, Anne Kuusinen och Alexander Augustsson tillsammans med stolta fjärdeklassare. Saknas på bilden gör läraren Evelyn Virgo.

Målet var att läsa 100 000 sidor skönlitteratur under maj. Med drygt en vecka kvar av månaden har nästan alla elever passerat sin kvot. På Herrängens skola har fyrorna redan kommit igång med läslusten inför sommarlovet.

Vi möts av Herrängens fyror som stolt håller upp sina böcker inför fotograferingen på skolgården. Alla vill visa och tipsa om vad de just nu håller på att läsa. Arash läser Lassemajas Fotbollsmysteriet. Melker håller på med Mysteriet på Hester Hill av Kristina Olsson, Ester läser om Katten som försvann av Michael Morpurgo och Ellinor läser Längtar så jag spricker av Siri Spont, bara för att nämna några. Läslusten är inte att ta miste på.

Grunden för kunskapsinhämtning

– Läsning är A och O för att utveckla sitt språk. Ett barn som läser mycket mångdubblar sitt ordförråd och får god läsförståelse. De får enklare att stava och en ökad analytisk förmåga. Att läsa är att utbilda sig, säger Lois Ekengren en av klasslärarna och den som tog initiativet till lästävlingen.

– Alla sidor räknas och alla gör sitt bästa. Det är ingen kamp mellan eleverna. Det här är en tävling där alla vinner, konstaterar Lois.

Det började tidigt i våras då klasslärarna i årskurs fyra diskuterade vad de kunde göra för att eleverna inte skulle tappa i läsning över sommarlovet. Det gällde att få igång lustläsandet innan sommaren tog vid. En lästävling med ett förutbestämt antal sidor under en begränsad tid blev svaret.

30 sidor per elev och dag

– Vi resonerade hur många sidor som var rimligt att hinna med för våra ca 100 elever. Men vi satte ändå målet lite högre för att utmana dem. Det blev 25 000 sidor per klass, ungefär 30 sidor per elev och dag och vi har lyckats över förväntan. Många elever har läst mycket mer, säger Lois.

Det var ingen elev som protesterade när lärarna lanserade projektet utan alla tyckte det var en bra idé, även de som inte alls läste eller läste mycket lite. Föräldrarna informerades om läsprojektet och uppmanades inventera sina bokhyllor på olästa böcker som kunde passa.

Läsvanorna bland eleverna varierade stort. Många var redan vana läsare medan andra hade svårare att komma igång. Hur kunde de locka dem till läsning?

Böcker för alla 

De har fått stor hjälp av skolans bibliotekarie som sett till att hitta passande titlar åt alla elever. Elever med läs- och skrivsvårigheter har fått lyssna på ljudböcker. Några svaga läsare har parats ihop och fått läsa samma bok, för att stötta varandra. Starka läsare har utmanat sig själva genom att läsa böcker med ett tyngre språk.

– Det mest glädjande har varit att de som inte alls läst har kommit igång och börjat läsa. Eleverna triggar varandra och pratar om böckerna de läser och diskuterar innehåll.

Varje skoldag har klasserna avsatt en halvtimme till läsning, annars ska läsningen ske på fritiden. När eleverna fått en stund över i skolan har de bett om att få läsa, berättar Lois, som alltid har 10-12 böcker i beredskap i klassrummet för att sätta i handen på dem som läst ut sin bok.

Slukas av fantasin

Att det var skönlitteratur som skulle läsas stod klart redan från början, för det handlade om att väcka läslusten. Bilderböcker eller serietidningar har inte varit giltiga i läsprojektet.

– Syftet var att eleverna med litteraturens hjälp skulle slukas in i olika äventyr och miljöer. Vi ville få dem att njuta av böcker!

Lois och hennes kollegor tycker att de har fått igång sina elevers läslust, även de som inte brukar läsa.

– Det har varit så roligt och spännande att få kicka igång det här. Jag hoppas verkligen att andra tar efter. Det allra roligaste är att eleverna har börjat prata om vad de läser. De tipsar varandra och ber att få låna efter varandra.

Tips om bra komma-igång-böcker

Här följer några elevers tips på böcker som får en att vilja läsa mer. Det är elevernas egna kortrecensioner.

Spejarens lärling av John Flanagan
Den är spännande och har drama i sig, passar dig som gillar äventyr.//Elias

Mysteriet på Hester Hill av Kristina Olsson
Den är väldigt spännande och om man börjar läsa kan man nästan inte sluta. Passar dig som gillar spänning och klurigheter.//Ebba

Idolen av Meg Cabot
Den är spännande att läsa och ger ett positivt pirr i magen. Med ett inslag av romantik. Passar dig som är intresserad av en verklighetstrogen roman om ett vanligt liv.//Ellinor

The legend of Zelda Majoras mask av Akira Himekava
Den är spännande och rolig och lite skräck och sorglig och pyttelite drama. Passar dig som gillar äventyr och humor.//Felix E

Anden i glaset av Ewa Christina Johansson
Det är en spännande bok som är läskig och baserad på en verklig lek. Det finns både påhittade, overkliga scener samtidigt som många är verkliga och lite otäcka. Passar dig som gillar spännande och läskiga böcker som man lätt kommer in i och har lättläst text. //Amanda

Utan djur så dör jag av Siri Spont (bok 1 av 5 i en serie jag älskar)
Det är en rolig, spännande bok och är skriven som en dagbok. Passar dig som gillar vardagliga böcker som både är roliga, romantiska och spännande och har ett litet inslag av sorg och drama.//Ines

Nikkis dagbok 1-6 av Rachel Reneé Russel
De är enkla och sköna att läsa och jag gillar att det handlar om vardagslivet. Läs den om du gillar böcker som det händer saker i men vardagshändelser.//Ellie

Den fantastiska historien om katten som försvann av Michael Morpurgo
Det händer saker hela tiden i boken och den beskriver hur det känns. Boken passar dig som klarar sorgliga saker och en beskrivande text. //Bianca

Monstrets dotter av Kristin Cashore (serien De Utvalda)
Boken är både spännande och unik och du vill aldrig sluta läsa. Läs den om du tål lite läskiga saker, gillar övernaturliga saker och viktigast av allt… var ej vegetarian!//Perla

Dödens grupp av Jesper Tillberg
Den är spännande och handlar om fotboll. Jag vill läsa fast jag inte gillar att läsa. Passar dig som gillar fotboll.//Noah

Fixa pengar, annars…! av Lena Lilleste
Boken är både spännande, rolig och sorglig. Läs den om du gillar spännande deckare, roliga deckare och sorgliga deckare om ungdomar.//Gustav

Helena Karlson
helena.karlson@stockholm.se

Senast uppdaterad 11 juli 2017