Om det var krig i Norden

  •  

Vi har under de år som tävlingen funnits haft förmånen att kunna dela ut en bok till dig som är pedagog i samband med att du anmält dig till tävlingen en bok i världsklass. Vi har delat ut olika typer av böcker under åren och i år har valet fallit på den skönlitterära boken Om det var krig i Norden av Janne Teller.

I boken inbjuds du som läsare till ett tankeexperiment: Hur skulle ditt liv se ut om Sverige drabbades av krig? Kriget splittrar familjer och rycker obarmhärtigt bort människor omkring oss. För den som lyckas lämna krigets Sverige innebär tillvaron som flykting ovisshet, att misstänkliggöras och en ständig längtan efter att få komma ”hem”, var det nu är. De värderingar och den kultur vi tagit för självklar är plötsligt avvikande och ter sig skrämmande för omgivningen i det nya landet. Du lever fattigt, som en andra klassens människa där, men Sverige har också förändrats av kriget och du känner dig inte välkommen där heller längre. Genom att effektivt vända på perspektiven får Teller oss att se på flyktingars tillvaro, inte genom ”de andras” ögon, utan med våra egna – i ett scenario där våra trygga liv i de nordiska länderna har vänts upp och ner.

En lärarhandledning med tips på hur man kan använda boken i undervisning finns att ladda ner gratis på förlagets hemsida.

Om det var krig i Norden har översatts till flera språk och tilldelades IBBY:s Silverstjärna 2013.

Lena Fontin
Lena.fontin@stockholm.se

Senast uppdaterad 4 december 2013