Ett steg ut i världen

  •  

Ett steg ut i världen Foto: Robert Blombäck

I Kista tar tre skolor det digitala lärandet till nya höjder med hjälp av robotprogrammering och mentorer från näringslivet. Två grundskolor och en gymnasieskola samarbetar med det indiska storföretaget Tata — och en ny värld har öppnat sig för eleverna.

Klockan är fem på eftermiddagen men i ett klassrum sjuder det fortfarande av lärande och skapande. Där sitter elever från Kista grundskola, Rinkebyskolan och SSIS (Stockholm Science and Innovation School) i smågrupper koncentrerade vid en gemensam dator. Uppgiften är att programmera den robot de byggt av lego så att den kan rotera och åka längs en snitslad bana.

Vårens kurs leds av mentorer från det indiska storföretaget Tata Concultancy Services (TCS), en av SSIS:s samarbetspartner. I smågrupperna sitter en elev från varje skola och jobbar med olika delmål i robotprogrammeringen.

– Ett positivt möte med yrkesvärlden som kanske till och med kan leda till en framtida anställning, säger Benny Johansson, SO-lärare på Kista grundskola.

– Vi måste vinna, säger Zeinab Muse från Kista grundskola och skrattar. Hon är inriktad på att ta hem segern tillsammans med Alexander Danielsson från SSIS.

Zeinab har inte bestämt sig ännu för vilken bana hon ska välja i framtiden, i motsats till Alexander som går på teknikprogrammet.

– För att det är logiskt och för att man får använda fantasin, säger han.

Benny Johansson blickar ut genom fönstret och pekar.

– Här finns skilda världar inom en liten omkrets. Nu visar vi för våra eleveroch deras föräldrar att IT-världen är till för dem också.

Läs hela artikeln i nya LÄRA Stockholm.

Monika Sidén
monika.siden@stockholm.se

Senast uppdaterad 16 maj 2016