Boxning fixar plugget

  •  

https://www.youtube.com/watch?v=x8qQGuFuet4&t

På Smedshagsskolan finns elever som lever i riskzonen för kriminalitet och droger. Många av dessa hamnar lätt i bråk och en del har stora koncentrationssvårigheter. I dag tränar eleverna boxning två morgnar varje vecka och det hjälper dem att klara plugget.

Allt började när Abdoulie Drammeh, mer känd som Dulle i området, arbetade som assistent åt en kille i sexan som hade haft stora svårigheter sedan förskoleklass. Skolan hade provat en rad åtgärder: assistenter, klassbyte, olika skolformer.

Skolan tog till slut in en psykolog och eleven ville att Dulle skulle följa med till mötet. När psykologen inte heller nådde fram frågade hen Dulle vad han trodde skulle behöva göras.

– Grabben behöver träna, var hans svar.

Myror i benen

Dulle hade observerat att killen alltid var i rörelse, aldrig kunde sitta still. Eftersom Dulle själv är en erfaren boxare föreslog han att han själv skulle träna boxning med eleven innan skolan och äta frukost tillsammans efteråt.

Ledningen trodde på Dulles idé och lät honom prova.

Eleven ville inte träna själv så Dulle bad honom föreslå några kompisar att ta med. Eleven valde några personer som också var lite stökiga.

Greppet gav resultat och i dag tränar flera elever med koncentrationssvårigheter både boxning och basket innan skoltid och fler vill vara med.

Boxningen ställer krav

Skolans rektor, Lolitha Nilsson, berättar att det också finns krav och en uppfostrande del.

– De måste sköta sig för att få vara med, säger hon.

Dulle berättar att eleverna i och med träningen började ta ansvar för sina handlingar och att ingen i gruppen har hamnat i bråk sedan träningen startade. I träningen ingår även mindfulnessövningar.

– Det gör hjärnan lugn, säger en elev.

Kunskap i huset

Att det blev just boxning beror på att den kunskapen fanns i huset. Förutom Dulle har skolan har även Kwamena Turkson som idrottslärare. Kwamena är före detta boxare och innehar två brons från EM och har representerat Sverige i OS. Att det blev just boxning var inte viktigt, det handlar om att röra på sig.

– Det kunde lika gärna varit balett, eller Yoga. Men jag kan boxning, säger Dulle.

Han poängterar också att det måste vara något nytt. Alla spelar redan fotboll. En fördel med boxningen är också att eleverna får en möjlighet att slå ut sina känslor på en säck.

Flera lärare har varit med på träningen.

– Når de inte fram är det bra att joina träningen och äta frukost med eleverna. Både elever och lärare får en annan bild av varandra. De kan ha roligt tillsammans och det blir inget vi mot dem, säger Dulle.

Ett sätt att nå eleverna

Genom att vara med på träningarna visar lärarna att de bryr sig om eleverna.

– Lärarna som varit med på träningen får en helt annan respekt från ungarna, menar Dulle.

Eleverna uppskattar boxningen och tycker det hjälper dem att fokusera på lektionerna och har inte svårt att komma till boxningen klockan sju på morgonen.

– Dulle är jätteschysst lärare, han hjälper oss med vår skolgång så vi respekterar honom genom att komma i tid. Efter boxningen koncentrerar vi oss på lektionen för vi orkar inte röra på oss. Dulle kör skiten ur oss, berättar en av eleverna medan han äter frukost.

Pelle Mårtenson
pelle.martenson@stockholm.se

Senast uppdaterad 31 maj 2017