Susa sommar förberedde Batol för gymnasiestudier

  •  

Susa Batol

Batol Alshamari som ska började på gymnasiet i augusti är en av ungdomarna som har deltagit i Susa sommar. Vi träffade henne på hennes sommarjobb på Farsta Parklek.

– Susa har varit jättebra. Jag har verkligen blivit bra bemött och fått ett jättefint stöd av handledarna Emelie och Hanna. Och vi som deltagit har blivit vänner, det känns som man har känt dem länge för vi har pratat om så personliga saker, säger hon.

Susa sommar är en kombination av sommarjobb, studie- och yrkesvägledning, studiecoaching och tillfälle att träffa nya vänner för unga som ska börja i gymnasiet till hösten. Målet är att ungdomarna efter Susa sommar ska vara mer förberedda och motiverade till sina gymnasiestudier.

Sommarjobbet får Batol att växa

Under Susa har de pratat om självförtroende och självkänsla, motivation och vad de har för mål i livet. Och så har de förberett sig inför sommarjobbet där Batol känner att hon har fått testa på att vara vuxen.

– Jag känner mig mer vuxen av att gå till jobbet, jag lär mig ta ansvar och följa instruktioner. Vi plockar ut och in saker, tar hand om cyklarna, vi hjälper barnen och pratar med föräldrarna.

Hon jobbar sex timmar varje dag och trivs eftersom det varit fint väder och mycket barn på Parkleken.

– Jag känner mig trygg och tycker det är kul att komma hit. Det är ganska tufft att jobba, man är fysiskt trött efteråt, men det är skönt för då sover man bra.

Batol ska läsa samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning på beteendevetenskap till hösten och ser både fram emot och är nervös för att börja på en ny skola.

– Jag hoppas få trevliga lärare som är duktiga på att lära ut. Jag vill att de ska vara ödmjuka och välkomnade och tydliga med vad vi ska göra. Jag gillar inte när det är huller om buller. Lärarna ska ha en plan för vad vi ska göra. Och de ska berätta om den.

Att må bra i skolan

Skolan är inte alltid en trygg plats för unga. Batol berättar att många unga mår dåligt över saker som händer på sociala medier och internet.

– Näthat är vanligt och jag känner många som utsatts för det. Jag har utsatts för det. Det är oftast människor som du inte känner som slänger ut sig saker om dig, berättar Batol.

När det var som värst i skolan stannade Batol hemma eller satt hos kuratorn och pratade.

– Jag kände mig inte trygg i skolan. Jag var ensam och mådde psykiskt dåligt. Jag blev utfryst av min klass och fick inget stöd av lärarna men så fick jag återvända till min gamla skola, Sätraskolan, och där fick jag verkligen stöd.

Batols ansikte lyser upp när hon pratar om Sätraskolan.

– Där ser lärarna alla elever och hjälpte dem om de har det svårt. Även rektorn engagerar sig i eleverna. Jag tycker lärare måste ta ansvar för att eleverna mår psykiskt bra eftersom det är i skolan vi lägger grunden för vår framtid och är man inte trygg kan man inte studera.

Efter att hon kommit tillbaka till Sätraskolan vände det för Batol i skolan.

– Jag fick de betyg jag ville ha, jag kämpade verkligen för det och fick hjälp av lärarna så jag klarade det. Jag är väldigt stolt över det.

Många mår dåligt

Batol berättar att många jämnåriga mår dåligt och att de inte alltid har en vuxen att prata med.

– En vän kan lyssna och trösta men en vuxen kan göra mycket mer.

Men hur kan man som vuxen hjälpa en ungdom som har det svårt?

– Man kan prata om näthat och trygghet i klassrummet och säga att alla har rätt att må bra i skolan. Det viktigaste är att visa att man finns där för eleverna och att man lyssnar. Märker man att en elev mår dåligt så fråga hur det är, låt eleven berätta om sina bekymmer, föreslår hon.

Eleverna måste få förtroende för att lärarna vill hjälpa dem.

– Det är svårt att berätta om att det är jobbigt. Jag skämdes när det var jobbigt för mig men man måste få hjälp annars lever man hela sitt liv i smärta. Förtroende is the key. Det krävs att man känner tillit till den vuxne annars kommer det inte lösa något.

Även kurator och skolsköterska är bra att prata med men då måste eleverna känna att elevhälsan är där för dem.

– Kurator och skolsköterska måste synas på skolan. De kanske kan röra sig i korridorerna där eleverna är och le och se välkomnande ut. Den personen ser snäll ut, kanske kan jag prata med hen, säger Batol.

Rekommenderar alla som är osäkra att söka till Susa

Det var Batols vägledare som hjälpte henne att söka till SUSA sommar. Hon rekommenderar alla ungdomar som är osäkra inför gymnasiet att söka till SUSA sommar för det har verkligen stärkt henne inför hösten.

– Vi har haft flera jättestarka samtal i gruppen och kommit varandra nära. Emelie och Hanna har varit jättebra på att motivera och bemöta oss. Deras bemötande ger verkligen känslan av att vi ungdomar kommer klara gymnasiet och de har stärkt oss inför hösten.

– De har pratat om självförtroende, självkänsla och att lita på sig själv. Det är en upplevelse som jag tror alla behöver. Jag kommer att ta med mig upplevelserna från SUSA när jag börjar på gymnasiet i höst.

Calle Hedrén
calle.hedren@stockholm.se 

Senast uppdaterad 7 september 2017